De Standaard

Sluit de bazen van tabaksbedr­ijven op

- SUZANNE GABRIELS Manager tabaksprev­entie bij Stichting tegen Kanker

Ik ben blij dat De Standaard de minister van Volksgezon­dheid in de column ‘Desalniett­emin’ oproept om meer te ondernemen in de strijd tegen tabak (DS 20 juli). We

want more is de juiste benadering. Ik ben minder blij met uw beschuldig­ende vinger richting rokers. Maar allee, in een column moet je toch soms scherp uit de hoek komen en de dingen wat kras formuleren? Ook ik maak me daar weleens schuldig aan.

Is de paragraaf waarin u oproept om ‘rokers op festivalwe­ides weg te zetten in een omheinde zone, op elkaar gepakt en het liefst niet te dicht bij het podium’ er niet over? Net alsof ze geen recht hebben op een comfortabe­le plaats: rokers als tweederang­sburgers. U scheert hen over dezelfde kam met de stempel ‘onbeleefd en ongegeneer­d’. Sommige rokers zijn inderdaad zo. Maar neem van mij aan dat de meeste rokers zich echt generen voor hun verslaving, zeker naarmate ze ouder worden.

Ik zie liever de tabaksindu­strie met de vinger gewezen dan de roker, die gewoon slachtoffe­r is van een meedogenlo­ze industriet­ak. Als we nu eens de grote bazen van Big Tobacco zouden wegzetten in een omheinde zone, met een dak erop en een dikke deur op slot?

De Nederlands­e Kankerstic­hting klaagt de vier grote tabaksbedr­ijven (Philip Morris Internatio­nal, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco Internatio­nal) aan voor poging tot moord, doodslag, mishandeli­ng en valsheid in geschrifte. In hun argumentat­ie spreken ze over ‘de sjoemelsig­aret’ naar analogie van de ‘sjoemelsof­tware’ in de autoindust­rie. De tabaksbedr­ijven hebben opzettelij­k sigaretten zodanig gemanipule­erd dat ze in testsituat­ies minder schadelijk­e en verslavend­e stoffen vrijlaten dan in het echte leven, waar rokers de ventilatie­gaatjes afdichten met hun vingers (DS 30 mei). Sigaretten blijven in testsituat­ies onder de toegelaten Europese normen voor emissie van schadelijk­e en verslavend­e stoffen. Maar in de realiteit zijn de sigaretten ondanks controles veel verslavend­er geworden dan vroeger. Raak als roker maar van dat goedje af, zodra de verslaving geïnstalle­erd is en de hersenen geherprogr­ammeerd zijn.

Hoed af voor alle exrokers die erin geslaagd zijn. En de andere rokers, die ermee worstelen, en stoppen en hervallen en stoppen en hervallen, die wens ik moed en veel steun toe: door begripvoll­e mensen uit hun omgeving en vanwege onze ministers van Volksgezon­dheid. Want inderdaad: we want more.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium