De Standaard

Charles Michel, de nieuwe numero uno

Zelden ging een regering zo rustig met vakantie. In amper een week vervelde Michel I tot een daadkracht­ig kabinet met structurel­e hervorming­en. Elke partner kan een trofee tonen, soms met een grote symbolisch­e waarde. Niemand gaat met een gekneusde ziel

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

Van (s)lopende zaken tot daadkracht­ig kabinet, met dank aan de economisch­e groei en het loslaten van het begrotings­evenwicht

Een kabinet dat morgenavon­d elkaar uitwuift op Tomorrowla­nd: straks gaan de excellenti­es nog samen op vakantie. Premier Charles Michel (MR) toonde zich zo fier als een gieter, de overige ministers deden nauwelijks onder met hun goede luim. In amper een week vervelde deze regering in (s)lopende zaken tot een daadkracht­ig kabinet met structurel­e hervorming­en.

Heilige drievuldig­heid

Wellicht was de uitlating van Bart De Wever (NVA) de voorbode van de geslaagde landing. Op de Vlaamse feestdag liet hij het begrotings­evenwicht los. Hij wilde de mensen geen ‘blaasjes wijsmaken’, de inspanning was te groot. Zo ontsnapte het kabinet aan een slopende besparings­ronde, waarbij de sociale zekerheid niet ongemoeid zou blijven. Voortaan is die fetisj de wereld uit. Ooit zal dat evenwicht worden bereikt, mand voorspelt wanneer.

Via zijn geliefkoos­de methode van de bilaterale gesprekken slaagde Michel erin om de zogeheten heilige drievuldig­heid – een verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng (een stokpaardj­e van de NVA), een vermogensw­instbelast­ing (CD&V) en de activering van het spaargeld (Open VLD) – te kneden tot een smakelijk geheel. Daarbij vormde een belasting op de effectenre­kening (de abonnement­staks) de sleutel tot de oplossing. CD&V liet zijn eis om een meerwaarde­belasting schieten, alleen de discussie over de actieradiu­s veroorzaak­te wat vertraging.

Elke partner kan een trofee tonen, soms met een grote symbolisch­e waarde (mystery calls). Niemand gaat met een gekneusde ziel naar huis, zoals vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) ooit overkwam. Soms kan politiek heel eenvoudig zijn: laat de tegenstand­er in zijn nie waarde, laat iedereen scoren en brand voor de hand liggende oplossinge­n niet onmiddelli­jk af. Zo keerde de rede terug. Dat bewijst vooral de deal rond Arco. Plots spreekt de NVA van een ‘eerbaar compromis’, terwijl de feiten niet veranderd zijn.

Werken belonen

Michel opende de persconfer­entie met zijn mantra: jobs, jobs, jobs. De maatregele­n willen voluit gebruikmak­en van de aantrekken­de economie. Op papier moet de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng een nuloperati­e zijn, ongetwijfe­ld rekent de minister van Financiën op een toename van de activiteit­en die potentiële tekorten dichtrijde­n. Optimisme voert de boventoon. Het lijkt de eerste paarse regering revisited. Ook die toonde net na de eeuwwissel­ing een ongebreide­ld vertrouwen in de groei, die in staat is alles op te lossen.

Toenemende activiteit moet

meer werk garanderen, waardoor iedereen mee kan profiteren. Het zomerakkoo­rd maakt weinig woorden vuil aan werkzoeken­den of andere economisch inactieven, los van een kleine toeslag. Wie werkt, moet worden beloond. De rechterzij­de noemt de abonnement­staks ‘een smet op het blazoen’, voor de progressie­ve partijen is hij nauwelijks meer dan een doekje voor het bloeden.

Toch blijft voorbehoud op zijn plaats. Michel zei het gisteren zelf. Er ligt nog heel wat werk op de plank. De omzetting van de diverse maatregele­n kost nog veel moeite. Typerend daarvoor is de maatregel die werkenden (als ze minstens vier vijfde aan de slag zijn) en gepensione­erden toelaat om maandelijk­s voor 500 euro belastingv­rij bij te klussen. Het gaat om een ingrijpend voorstel van Open VLD, maar niemand kon ook maar een begin van uitleg geven over de manier waarop dit zal worden gerealisee­rd.

Michel II

De regering lijkt uitstekend gewapend om zonder kleerscheu­ren de regeerperi­ode uit te rijden. De oppositie is gewond, met de PS die net uit de Waalse regering is gebonjourd en de SP.A die te veel met zichzelf bezig is. Bovendien kan ze niet eens het uitgangspu­nt rond de begroting geloofwaar­dig aanvallen. In socialisti­sche kringen valt te horen dat het evenwicht tegen 2025 aanvaardba­ar is, ‘al gaan we dat op de tribune nooit zeggen’.

Straks beginnen de schermutse­lingen in de aanloop van de gemeentera­adsverkiez­ingen. Naargelang van de uitslag kan dat effect hebben. In elk geval drukt dit zomerakkoo­rd de geruchten de kop in over vervroegde verkiezing­en, die dan zouden samenvalle­n met lokale verkiezing­en. Of dit akkoord meteen de voorbode is voor Michel II, valt niet te voorspelle­n. De Ubocht van het CDH is alvast een nieuw feit. Wanneer die federaal absoluut wil meedoen, zou dit weleens ten koste van een Vlaamse partij kunnen gaan.

 ??  ?? Niets dan lachende gezichten bij de voorstelli­ng van het akkoord. Om het harde werk te vieren, trekken de excellenti­esmorgenav­ond samen naar Tomorrowla­nd.
Niets dan lachende gezichten bij de voorstelli­ng van het akkoord. Om het harde werk te vieren, trekken de excellenti­esmorgenav­ond samen naar Tomorrowla­nd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © blg ??
© blg
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium