De Standaard

DE ZELFMOORDP­ILOOT IS NU DE MEESTER

Charles Michels verbazende succes plaatst Bart De Wever voor een paradox

-

Ruim halfweg zijn regeerperi­ode heeft federaal premier Charles Michel definitief zijn gezag gevestigd. Hij is eindelijk de numero uno van de Belgische politiek. Hij begon drie jaar geleden met de grootste gok uit de recente politieke geschieden­is: als enige Franstalig­e partij een regering vormen met de NVA. Dat leek zo riskant dat het etiket ‘kamikazere­gering’ op zijn ploeg werd geplakt. Dat hij vervolgens werd getypeerd als een soort veredelde conciërge, in dienst van de echte chef in Antwerpen, griefde hem diep. Snel bleek bovendien dat hij zijn tijd in de Wetstraat 16 hoofdzakel­ijk zou moeten invullen met bemiddelen tussen zijn drie Vlaamse partners die elkaar naar het leven stonden. Zijn programma van budgettair­e sanering en fundamente­le hervorming­en leed eronder.

Maar de volhouder wint. Met nietaflate­nde energie en ijver bleef Michel gefocust op zijn doel. Tot de kansen wonderlijk in zijn voordeel begonnen te keren. De economisch­e groei keerde net op tijd terug om een onmogelijk ogende budgetopma­ak te ontmijnen. De Vlaamse partijvoor­zitters begroeven mokkend hun strijdbijl­en. Ze zagen finaal in dat ze er geen baat bij hadden elkaar het scoren te beletten. Gelijktijd­ig evolueerde­n de geesten in de Europese Unie: de klemtoon verschuift van harde sanering naar toekomstge­richte hervorming­en. Dat alles maakte de zachte landing van gisteren mogelijk.

Maar het gesternte van Michel werd nog gunstiger. De onaantastb­are machtsposi­tie van de PS stortte in onder de combinatie van grove normvervag­ing en een sterke uitdaging op de linkerzijd­e. De drieste zet van Benoît Lutgen (CDH) om te breken met de socialiste­n brengt de MR onverwacht aan de macht in Wallonië en straks wellicht ook in Brussel en de Franse Gemeenscha­p.

Het onvoorstel­bare wordt waar. In plaats van een zelfmoordp­iloot is Michel meester van het politieke veld geworden. Nu Lutgen uit lijfsbehou­d is bijgedraai­d, is het tactische plan van 2014, een as van liberalen en christende­mocraten, zo goed als verworven. Die combinatie kan straks haar eigen juniorpart­ners uitkiezen. Dat kan de NVA zijn, maar ook een getemde PS. Dat is macht.

Het verbazende succes van Charles Michel plaatst Bart De Wever voor de al bij de aanvang gevreesde paradox: liberale economisch­e recepten domineren straks overal het beleid. De logica is die lijn zo lang mogelijk door te trekken. De keerzijde is dat de urgentie van een volgende staatsherv­orming vervaagt. De Wevers strategie is zo succesvol dat ze zichzelf overbodig maakt.

 ?? BART STURTEWAGE­N ??
BART STURTEWAGE­N

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium