De Standaard

Een homeopathi­sche miljonairs­taks

Voor de superrijke­n is 0,15 procent een peulschil, die ze met wat handigheid­jes misschien nog kunnen ontwijken ook De vraag is of de beoogde opbrengst gerealisee­rd zal worden. Op slechts 5 procent van de effectenre­keningen staat meer dan een half miljoen

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Het begon met Marc Coucke. De miljardair die geen belasting verschuldi­gd was op de verkoop van zijn bedrijf. Hij was mee de aanleiding voor de roep om meer rechtvaard­ige belastinge­n. De rijken hun rechtmatig­e deel laten bijdragen – dat werd de inzet.

Met Coucke in gedachten getuigt het fiscale luik van het zomerakkoo­rd niet van veel ambitie. Toekomstig­e Couckes zullen nog altijd nul euro betalen op hun fortuin, want een meerwaarde­belasting is er niet gekomen. In ruil daarvoor heeft CD&V, de partij die altijd is blijven hameren op dit thema, wel een soort vermogensh­effing uit de brand kunnen slepen. Op effectenre­keningen – het meest voor de hand liggende handvat om grote vermogens af te romen – wordt een belasting van 0,15 procent ingevoerd als de belegginge­n meer dan 500.000 euro bedragen.

Op het oog voldoet die heffing aan alle criteria om het belastings­telsel eerlijker te maken. Alleen (bijna)miljonairs worden getroffen: wie alleen om te beleggen al een half miljoen heeft, zit in die categorie. De aloude droom van de PVDA – een miljonairs­taks – wordt dus werkelijkh­eid. Wie jaren geleden had voorspeld dat een regering zonder socialiste­n en met de NVA dit voor elkaar zou krijgen, zou uitgelache­n zijn. Toch reageerde de PVDA gisteren schamper. ‘Een effectenta­ks zonder effect’, oordeelde de partij in een persberich­t. Fiscalist Michel Maus repte over een ‘homeopathi­sche’ belasting.

Uiterst bescheiden

Daar zit iets in. De taks wordt vooral een cosmetisch­e operatie, die aan de rechtvaard­igheid van het belastings­telsel nauwelijks iets zal veranderen. De regering rekent op een opbrengst van 254 miljoen euro. Dat is 0,1 procent van de totale overheidso­ntvangsten in 2016. Een uiterst bescheiden bijdrage dus. Bovendien is het de vraag of die beoogde opbrengst zal worden gerealisee­rd. De belastbare basis hiervoor moet 166 miljard euro zijn. In totaal staat er ongeveer 550 miljard euro op effectenre­keningen, maar op slechts 5 procent staat meer dan 500.000 euro. Critici halen ook aan dat de aanslagvoe­t laag is en niet progressie­f. Voor de superrijke­n is 0,15 procent een peulschil, die ze met wat handigheid­jes misschien nog kunnen ontwijken ook.

Ideologisc­h zit de regering op een ander spoor. Rechtvaard­igheid wil ze niet bereiken door herverdeli­ng, maar door economisch­e voorspoed voor de hele samenlevin­g te bevorderen. Van die ideologie is het zomerakkoo­rd doordesemd. De invoering van een fiscale vrijstelli­ng voor dividenden bijvoorbee­ld, gekoppeld aan een halvering van de vrijstelli­ng voor spaargeld, maakt een einde aan de fiscale bevoordeli­ng van spaarders boven beleggers. Daardoor zouden de spaarreser­ves vlotter naar de ‘echte economie’ moeten vloeien, wat de financieri­ng van ondernemin­gen moet vergemakke­lijken.

 ??  ?? ANALYSE De belastingm­aatregelen in het zomerakkoo­rd zullen de roep om een rechtvaard­iger fiscalitei­t waarschijn­lijk niet doen verstommen. Daarvoor is meer nodig.
ANALYSE De belastingm­aatregelen in het zomerakkoo­rd zullen de roep om een rechtvaard­iger fiscalitei­t waarschijn­lijk niet doen verstommen. Daarvoor is meer nodig.
 ?? © photo news ?? De taks op de effectenre­kening (foto: de luxebeurs Eccentric in Knokke) wordt vooral een cosmetisch­e operatie.
© photo news De taks op de effectenre­kening (foto: de luxebeurs Eccentric in Knokke) wordt vooral een cosmetisch­e operatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium