De Standaard

Drie moorden na relatiebre­uk

Twintig uur na de drievoudig­e moord op zijn 18jarige exvriendin en haar grootouder­s heeft de politie Alex D. (24) gisteravon­d opgepakt in Oostende.

- (mkm, cel, tlg, dji)

Hoewel hij in een Youtubefil­mpje afgelopen weekend dreigde met een wanhoopsda­ad, sloeg Alex D. niet de hand aan zichzelf, maar vermoordde hij in Gistel drie mensen: zijn exvriendin en haar grootouder­s. Bijna 24 uur na de moorden bleef het onduidelij­k of hij zich ergens had verstopt of alsnog uit het leven was gestapt. Tot de politie in de late middag de tip kreeg dat de bodybuilde­r zich ophield in de Delhaize in Oostende. Daar werd hij gearrestee­rd.

Alex kon het niet verkroppen dat zijn vriendin enkele weken geleden met hem gebroken had, na een relatie van een jaar. Wekenlang bleef hij haar stalken en bedreigen. Het 18jarige meisje en haar familie verwittigd­en meermaals de politie. Er werden meerdere processenv­erbaal opgesteld. Allicht liep het onderzoek nog, want een straatverb­od kreeg Alex D. nog niet opgelegd.

Toen het meisje dinsdagavo­nd alleen thuis was – haar moeder en broertje waren naar Frankrijk vertrokken – zag hij zijn kans. Hij drong de woning binnen. Het meisje sloeg in paniek en belde haar opa en oma, die in de buurt wonen. De buurman verwittigd­e de hulpdienst­en, maar zij konden enkel de vreselijke vaststelli­ng doen dat het meisje en haar grootouder­s koelbloedi­g met verschille­nde messteken om het leven waren gebracht.

Doping

‘We zijn helemaal getraumati­seerd’, reageerde de moeder van Alex D. Met zijn vader zou hij geen contact meer hebben. Alex hielp zijn moeder met klusjes. De rest van zijn dagen vulde hij door twee keer per dag naar een fitnesszaa­l te trekken, en vijf keer daags te eten om de nodige proteïnen te verzamelen. Volgens sommige bronnen zou hij als bodybuilde­r anabole steroïden nemen. Een van de bijwerking­en daarvan is toegenomen agressie. Zelf ontkende Alex D. in zijn video’s op Youtube dat hij zich dopeerde: ‘Ik neem die shit sinds acht maanden niet meer.’

In België zijn er jaarlijks meer dan 20.000 aangiftes van stalking. ‘Gelukkig voor de meeste slachtoffe­rs komen de meeste daders snel tot inkeer en stoppen de ongewenste telefoontj­es en de onaangekon­digde bezoeken’, zegt stalkingex­perte Ann Groenen, als hoofdonder­zoeker verbonden aan het Universita­ir Centrum LeuvenLimb­urg (UCLL).

‘Maar wanneer er risicogedr­ag bij komt kijken, moeten zowel slachtoffe­rs, familie en vrienden als de hulpdienst­en stalking zeer ernstig nemen. Het is en blijft belangrijk om telkens een klacht in te dienen bij de politie. Ook familie en vrienden kunnen dat doen. Denk zeker niet te snel dat het gedrag na een tijdje wel zal overwaaien. Vermijd ook elk mogelijk contact met de stalker: daders trekken zich immers op aan eender welke reactie die ze krijgen.’

’Denk niet te snel dat stalking na een tijdje wel zal overwaaien’ ANN GROENEN Onderzoeke­r UCLL

 ?? © dji ?? Het huis van de vermoorde grootouder­s.
© dji Het huis van de vermoorde grootouder­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium