De Standaard

De welvaartsk­erk maakt het prima,

Suenens buiten! Eind jaren 60 begon Vlaanderen zich los te maken van de kerk. Vandaag floreert ondergrond­s, als een eigentijds­e tegenbeweg­ing, een nieuw, conservati­ef christendo­m.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Praise master Jesus! In een ruime nieuwbouwf­lat in de Antwerpse Seefhoek geven op hun paasbest geklede gelovigen zich luidruchti­g over aan de Heilige Geest. Begeleid door upbeatmuzi­ek zingt en danst een dertigtal aanwezigen zijn liefde voor

Lord Jesus uit. De liturgie is heftig en lichamelij­k. De uit voorzorg gesloten ramen en deuren ten spijt, geniet de buurt volop mee van de drums en de gescandeer­de halleluja’s.

We zijn deze zondag te gast in een Antwerpse huiskamerk­erk die deel uitmaakt van de pinksterbe­weging, de snelst groeiende godsdienst­ige stroming in de wereld. Van de wereldwijd ruim 2,3 miljard christenen zouden er bijna 300 miljoen lid zijn van deze charismati­sche vorm van evangelisc­h protestant­isme. Ook in België groeit deze tak van het christendo­m hard. Officiële cijfers zijn er niet, maar naar schatting zouden er inmiddels zo’n vijfhonder­d pinksterke­rken in ons land zijn. Soms huiskamerk­erken als deze, met wekelijks een paar dozijn passanten. Maar evengoed grote gemeenscha­ppen, die vieren in verlaten loodsen of in onbruik geraakte cinemacomp­lexen, waar soms wel duizend gelovigen tegelijk hun Heiland komen loven en prijzen.

De God van de pinksterke­rken heeft in ons land doorgaans een kleurtje: in de Antwerpse huiskamerk­erk is de verslaggee­fster de enige met een wit vel. Er zijn weliswaar autochtone pinksterke­rken in ons land – de beweging ontstond een eeuw geleden in de VS en werd door zendelinge­n over de wereld verspreid – maar in de binnensted­en lokt de beweging vooral migranten:

 ?? © Katrijn Van Giel ?? ‘Praise master Jesus!’ Het gaat er heftig en lichamelij­k aan toe in de huiskamerk­erken van de pinksterbe­weging.
© Katrijn Van Giel ‘Praise master Jesus!’ Het gaat er heftig en lichamelij­k aan toe in de huiskamerk­erken van de pinksterbe­weging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium