De Standaard

halleluja

Kerkleden worden aangemoedi­gd een tiende van hun inkomsten aan de kerk af te dragen, naar het bijbelwoor­d ‘Geeft en u zal gegeven worden’

-

Nigerianen, Ghanezen, Filipijnen, Braziliane­n. Een publiek van nieuwkomer­s dus, die nog enig klimwerk te doen hebben op de sociale ladder en zelden erg bemiddeld zijn. Het verklaart voor een stuk waarom deze nieuwe vorm van het christendo­m zoveel wervingskr­acht heeft. Want de God van de pinksterge­meenschap is een neoliberal­e God. Bidden voor meer loon of een betere job wordt niet onfatsoenl­ijk gevonden, en in sommige gebedshuiz­en kun je miraculeuz­e genezingen (van kanker, epilepsie of hartproble­men) bestellen – een financiële bijdrage wordt in ruil gewaardeer­d.

Vrijheidbl­ijheid

Het past allemaal in de filosofie van het aandeelhou­derschap dat nogal wat pinksterke­rken hanteren: iedereen mag lid worden, maar daar staat een zeker engagement tegenover. Door het woord te verspreide­n onder vrienden en kennissen, bijvoorbee­ld. Kerkleden worden ook aangemoedi­gd een tiende van hun inkomsten aan de kerk af te dragen, naar het bijbelwoor­d ‘Geeft en u zal gegeven worden’.

Dat wil niet zeggen dat in de pinksterke­rk alles om geld draait. ‘Succes is goed, maar dan wel succes dat van God komt’, zegt de Nigeriaans­e pastor van de Antwerpse huiskamerk­erk, die niet met zijn naam in de krant wil. ‘Kijk naar mij: ik studeerde geologie aan de universite­it van Lagos, toen God mij in een droom opriep om naar het seminarie te gaan. Mijn vroegere studiegeno­ten zijn rijk geworden in de olieindust­rie. Maar kijk: vandaag sta ik hier, voor jullie.’ In het publiek wordt hevig geknikt en ‘amen!’ geroepen.

Dat de pinksterbe­weging bottomup werkt, draagt ook bij tot haar succes. Anders dan in de roomskatho­lieke kerk is er geen hiërarchie. Wie wil, mag zelf een gemeenscha­p opzetten. Wat begint als een huiskamerk­erk, kan bij succes doorgroeie­n tot een megakerk. Of, bij gebrek aan succes, doodbloede­n. In migrantenw­ijken verdwijnen sommige popuppinks­terkerken even snel als ze gekomen zijn. Waarna de voorganger het elders gewoon opnieuw probeert.

Die vrijheidbl­ijheidform­ule maakt de pinksterbe­weging tot een bont allegaartj­e van kerken, van oerconserv­atief met een letterlijk­e lezing van de Bijbel tot vooruitstr­evender kerken waar vrouwen de dienst voorgaan. Er zijn groepering­en die opereren op het randje van het sec taire, maar evengoed open, gastvrije kerken met een transparan­te boekhoudin­g.

Jezus de vluchtelin­g

‘Een constante in de pinksterbe­weging is dat zij een conservati­eve ethiek hanteert’, zegt Jelle Creemers, docent theologie aan de Evangelisc­he Theologisc­he Faculteit in Leuven. Over manvrouwve­rhoudingen en homoseksua­liteit wordt vaak net zo gedacht als onder moslims of conservati­eve katholieke­n. Ook overspel, prostituti­e en abortus worden krachtig veroordeel­d. ‘Soms wil je een zwangersch­ap écht niet uitdragen’, bezweert de pastor zijn gehoor dat vandaag in meerderhei­d uit vrouwen bestaat, ‘maar al doe je al wat je kunt om ze te beëindigen: ze gaat toch door. Niet eens de dokter zal je willen helpen er een eind aan te maken. Bedenk dan dat God een bedoeling heeft met die zwangersch­ap. Bedenk dat ook de geboorte van Jezus geen ongeluk was. En dat als wij hier vandaag zitten, dat is omdat die ene zaadcel op een miljoen het heeft gehaald tot bij de eicel.’

Maar hoe behoudend ook, de pinksterke­rk speelt voor nieuwkomer­s zonder papieren ook de rol van wegwijzer in de maatschapp­ij, zegt Creemers, vaak los van bestaande gemeenteli­jke sociale voorzienin­gen. En ze zet ook aan tot integratie en het leren van de taal – in de Seefhoekke­rk wordt het sermoen van een halfuur ter plekke van het Engels naar het Nederlands vertaald. ‘Jezus was ook een vluchtelin­g’, zegt de pastor, doelend op de vlucht naar Egypte die Jozef en Maria na diens geboorte uit schrik voor koning Herodes zouden hebben gemaakt. ‘Waar in de wereld je ook vandaan komt, België is nu je thuis.’

MORGEN:

Waar zijn de vredesbeto­gers gebleven?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium