De Standaard

27 Globaliser­ing

De televisie, de dekolonisa­tie en de invoer van arbeiders uit exotische landen: volgens GEERT BUELENS ging in de sixties de wereld van veel mensen open. Of was dat vooral doorheen een Amerikaans­e bril? Mensen uit het zuiden worden nog niet altijd voor v

-

‘De echte jaren zestig begonnen niet met The Beatles, de minirok, de pil, Provo, de Summer of Love of Leuven Vlaams. De jaren zestig begonnen in 1960, toen zeventien landen in Afrika onafhankel­ijk werden en het kolonialis­me bij het stinkend oud vuil werd gezet. Plots leek de wereld veel groter geworden. Die transforma­tie vormde een grote uitdaging. In zijn documentai­re La rabbia (Woede, 1963) verwoordde de Italiaanse dichter en filmmaker Pier Paolo Pasolini het scherp: “Een nieuw probleem heeft zich aan de wereld opgedronge­n: het heet kleur. De nieuwe dimensie van de wereld heet kleur. We moeten ons het idee van duizenden zwarte of bruine kinderen met zwarte ogen en krullenkop­jes eigen maken; we moeten het eindeloze spektakel aanvaarden van echte levens die met een vlammende onschuld onze realiteit binnen willen komen.”

Pasolini’s ietwat paternalis­tische formulerin­g – met klemtoon op krullenkop­jes en onschuld – geeft aan dat zelfs het progressie­ve geweten van zijn tijd nog aan het idee moest wennen. Daarin was hij bepaald niet alleen. Dekolonisa­tie bleef opvallend vaak beperkt tot een vorm van rouwarbeid (betreuren wat er was verloren gegaan) of leedvermaa­k (zelfgenoeg­zaam vaststelle­n hoe moeilijk die zelfstandi­g geworden staten het hadden).

Getreur tref je vandaag niet meer aan, maar nog lang niet altijd worden mensen uit het zuidelijk halfrond voor vol aangezien. De mentale dekolonisa­tie is nog altijd bezig.

De wereld van de gemiddelde Vlaming werd in de jaren zestig ook groter door de instroom van arbeidsmig­ranten uit het zuiden. Die kwam er op uitdrukkel­ijke vraag van de werkgevers – dezelfde club die er vandaag maar niet in slaagt een deftige baan te bezorgen aan de nazaten van deze mensen die hier letterlijk het vuile werk kwamen opknappen.

Bovenal werd de wereld groter door de massamedia. De satelliete­n Telstar (1962) en Intelsat (1965) stuurden beelden de planeet rond en bijna altijd kwamen die uit Amerika. Mondialise­ring kwam in de praktijk bijna altijd neer op amerikanis­ering. Ook de economisch­e variant die zich eind jaren zestig ontwikkeld­e door de snelle verspreidi­ng van de multinatio­nal kwam daar vandaan.

Misschien moeten we toch eens nadenken over wie de echte tol van de globaliser­ing zou horen te dragen. En betalen.’

Dit najaar verschijnt van Geert Buelens ‘De jaren zestig: een cultuurges­chiedenis (Ambo).

In deze aftelrubri­ek met veertig aflevering­en wegen we elke dag een sixtieserf­stuk op zijn actuele relevantie.

MORGEN: de film ‘Blow Up’. www.standaard.be/summeroflo­ve

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium