De Standaard

Polen en Hongarije krijgen draai om de oren

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

De spanningen tussen de Europese instelling­en en lidstaten uit het oosten van de Europese Unie lopen op.

BRUSSEL I De Europese Commissie vergaderde gisteren opnieuw over de ‘kwestie Polen’ en kwam tot de conclusie dat het veto van president Andrzej Duda tegen twee wetten, die de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht uithollen, niet voldoende is om Brussel gerust te stellen. Warschau krijgt nog een maand de tijd om de hervorming­en terug te draaien.

Duda heeft voorlopig twee wetten tegengehou­den die de minister van Justitie de bevoegdhei­d geven de hoogste rechters te benoemen, maar hij onderteken­de wel een wet die het lot van rechters van lagere rechtban ken in handen van de minister legt. Die mag hen ontslaan en benoemen.

‘Onze aanbevelin­gen zijn duidelijk’, zei vicevoorzi­tter Frans Timmermans. ‘De wetten moeten worden ingetrokke­n of in overeenste­mming gebracht met de Poolse grondwet en de Europese normen over de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht.’

Als de Poolse regering massaal rechters ontslaat, dreigt Timmermans met artikel 7, de zogenaamde ‘nucleaire optie’. Het is de meest verregaand­e sanctie die Europa kan nemen tegen een lidstaat. Die kan dan tijdelijk niet stemmen. Volgens Timmermans staat de Commissie zelfs klaar ‘meteen te beginnen met de artikel 7procedure’. Maar dat dreigement moet met een korrel zout genomen worden. Alle andere lidstaten moeten ermee instemmen en Hongarije heeft al gezegd dat niet te willen.

Het dreigement is niet van aard om de relaties tussen Brussel en Warschau te verbeteren. De reactie van de Poolse regering volgde snel. ‘Wij zullen de chantage van de EUambtenar­en niet accepteren’, liet de woordvoerd­er weten. Volgens hem formuleert Timmermans kritiek zonder kennis van de Poolse wetgeving. De Poolse viceminist­er van Europese Zaken wees erop dat ‘de organisati­e van justitie tot de bevoegdhei­d van de lidstaten behoort’.

Hoge poten

Eerder op de dag hadden ook Hongarije en Slovakije een blauwtje opgelopen over hun weigering om asielzoeke­rs en vluchtelin­gen op te vangen. De twee lidstaten hadden bij het Europees Hof van Justitie een zaak aangespann­en tegen het beruchte spreidings­plan van de Europese Commissie.

Maar de advocaatge­neraal oordeelt dat hun verzet verworpen moet worden. In zijn advies schrijft Yves Bot dat de Europese verdragen het mogelijk maken maatregele­n te nemen om noodsituat­ies aan te pakken. Daarbij heeft de EU haar bevoegdhed­en niet overschred­en, meent Bot.

Het was voldoende om een reactie op hoge poten vanuit Boedapest uit te lokken. Volgens een staatssecr­etaris voor Justitie is het advies in de eerste plaats ‘politiek onderbouwd’. ‘Juridische argumenten ontbreken.’ Eerder zeiden Hongaarse diplomaten dat Boedapest zich zal neerleggen bij de uitspraak van het Hof.

Ook de Commissie voert de druk op. Zij stuurde een nieuwe waarschuwi­ng naar Polen, Hongarije en Tsjechië, omdat die blijven weigeren asielzoeke­rs over te nemen van Griekenlan­d en Italië. Vorige maand was de inbreukpro­cedure tegen de drie landen gestart en die wordt nu doorgezet.

Als Polen massaal rechters ontslaat, dreigt Timmermans met de zogenaamde ‘nucleaire optie’

 ??  ?? Frans Timmermans. © Zoonar/Reynaldo Paga
Frans Timmermans. © Zoonar/Reynaldo Paga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium