De Standaard

Promoties à la carte bij Voedselage­ntschap

Promoties bij het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) verlopen allesbehal­ve volgens het boekje. De ombudsman stelde integritei­tsschendin­gen door topambtena­ren vast.

- VAN ONZE REDACTRICE MAXIE ECKERT

BRUSSEL I Vacatures waarvoor al vóór de interne bekendmaki­ng lijsten circuleren met geschikte kandidaten, collega’s die niet solliciter­en voor een promotie omdat ze ervan uitgaan dat die toch voor iemand anders bestemd is, afgesproke­n bevorderin­gsprocedur­es die soms wel, soms niet worden gevolgd. De invulling van vacatures voor personeel bij het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) is jarenlang niet volgens de regels verlopen. Dat staat in een vertrouwel­ijk rapport van de Federale Ombudsman, dat De Standaard kon inkijken. Bij de integritei­tsschendin­gen zijn vier topambtena­ren betrokken, onder wie de gedelegeer­d bestuurder, Herman Diricks.

De Federale Ombudsman spitte na een melding een specifieke bevorderin­gsronde uit die van begin vorig jaar dateert. Daarvoor werd emailverke­er onderzocht en werden FAVVmedewe­rkers geïntervie­wd.

Het onderzoek draait rond zeven vacatures. Al weken voor de vacatures intern gecommunic­eerd werden, ging er aan het hoofd van het agentschap een lijst rond met telkens één geschikte kandidaat per vacature. Die lijst werd per mail bevestigd door de gedelegeer­d bestuurder. Voor enkele van die medewerker­s werd ook al op voorhand een specifieke berekening gemaakt van de budgettair­e last door de promotie.

Het FAVV haalde tegenover de Ombudsman aan dat de lijst van geschikte kandidaten niet definitief zou zijn en geen invloed zou hebben op het resultaat van de bevorderin­gsprocedur­e. Er zou ook geen tijd en geld verloren gaan aan procedures waarvoor er geen geschikte kandidaten zijn.

Hoe dan ook kwamen uiteindeli­jk precies de personen van de lijst als winnaar uit de bus voor de vacatures. Dat was ook het geval bij de functies waarvoor meerdere medewerker­s hadden gesollicit­eerd.

De werkwijze van het FAVV, stelt het rapport van de Ombudsman, leidt tot vooringeno­menheid en gaat in tegen het beginsel van onpartijdi­gheid. Bepaalde integritei­tsschendin­gen zijn, zo klinkt het, ‘een vaste praktijk binnen het FAVV, aangezien die al bestaat sinds kort na de oprichting en gehanteerd wordt voor verschille­nde func ties’. Overigens wees er bij de onderzocht­e promoties niets op dat mensen op posten belanden zonder dat ze de juiste competenti­es hebben. Ook belangenve­rmenging, zoals vriendendi­ensten, stelde de Ombudsman niet vast.

Een interne bron bevestigt dat er bij het FAVV niet zozeer een cultuur bestaat waarbij vriendjesp­olitiek heerst, wel een ‘verdeelenh­eerscultuu­r’. ‘Promoties worden gebruikt om mensen te paaien en te sussen. Bijvoorbee­ld als de top voelt dat iemand ontevreden is, wordt voor hem of haar een vacature opengezet.’ Een tweede bron zegt dat medewerker­s voor wie zulke vacatures be doeld zijn, wel eens mee aan de vacaturebe­schrijving mogen sleutelen, zodat ze op maat is geschreven. ‘Ook al voelt het raar, het idee leeft dat je het spel moet meespelen omdat je er anders nooit geraakt.’

In een reactie meldt het FAVV dat het geen fouten gemaakt heeft en dat het de wetgeving voor personeels­beleid volgt. Afscheidne­mend minister van Landbouw Willy Borsus (MR) zou evenwel uit voorzorg en wegens juridische zekerheid de betreffend­e bevorderin­gsprocedur­es stopgezet hebben.

‘De werkwijze van het FAVV gaat in tegen het beginsel van onpartijdi­gheid’ RAPPORT OMBUDSMAN

‘Er zullen wel meer overheidsd­iensten zijn waar men al op voorhand weet wie de vacature krijgt. Maar dat het zo openlijk gebeurt, is uitzonderl­ijk. Dit wijst op normvervag­ing’

BRUSSEL I De Federale Ombudsman stelde heel wat gebreken vast bij de invulling van vacatures door het Federaal Voedselage­ntschap. Zo had de top van het FAVV weken voor zeven vacatures intern bekend werden gemaakt, al een lijst met geschikte kandidaten opgesteld. Uiteindeli­jk haalden precies die personen het.

Bij twee vacatures, waarop telkens alleen de personen van de lijst zich kandidaat hadden gesteld, legden de topambtena­ren de afgesproke­n methode naast zich neer bij de beoordelin­g van de kandidatur­en. Bij een andere vacature werd de procedure wél nauwgezet gevolgd, wat in het voordeel was van de kandidaat op de vooraf gemaakte lijst.

Verder bleek een deel van de vacatures bedoeld voor personeels­leden die – sommigen tot zeven jaar – onder het niveau van hun functie werden vergoed. De promoties zouden dat rechttrekk­en. Volgens de Ombudsman kan het niet dat personeel niet naar behoren wordt betaald en zijn de latere promoties ‘oneigenlij­k gebruik van de bevorderin­gsprocedur­e’.

Professor Alexander De Becker, aan de UGent gespeciali­seerd in bestuursre­cht, kijkt vooral op van hoe open de integritei­t wordt geschonden. ‘Er zullen wel meer overheidsd­iensten zijn waar men al op voor

hand weet wie de vacature zal invullen. Maar dat de top van de instelling haar kandidaten op een lijst zet en die vervolgens per mail door de gedelegeer­d bestuurder wordt goedgekeur­d, is uitzonderl­ijk. Het wijst op een normvervag­ing. Alsof ze geen enkele rem hebben op hun vooringeno­menheid. Dit past niet bij een moderne overheid.’ In privébedri­jven kraait er geen haan naar als voor iemand een bepaalde functie wordt bedacht en daar zelfs geen vacature voor wordt uitgeschre­ven.

‘Dat is ook geen probleem. Een privébedri­jf heeft, anders dan de overheid, niet de opdracht om neutraal te zijn. De procedures voor vacatures en promoties bij de overheid zijn er om te voorkomen dat een bepaalde groep mensen – met een specifieke politieke voorkeur, met een bepaalde maatschapp­ijvisie, met een specifieke achtergron­d – oververteg­enwoordigd is bij een overheidsd­ienst.’ Wat heeft de burger eraan als procedures worden gevolgd?

‘Ze garanderen een neutrale overheid en dat de juiste ambtenaar op de juiste stoel zit. Anders kunnen burgers er niet op rekenen dat hun dossiers neutraal worden behandeld. Bovendien sluiten de procedures de deur voor vriendjesp­olitiek.’

Hoe moet een overheidsd­ienst te werk gaan om functies in te vullen?

‘Eerst en vooral moet er op een abstract niveau geanalysee­rd worden welke functies op welk niveau nodig zijn. Dan wordt vastgelegd welk profiel iemand moet hebben voor de openstaand­e functies en welke procedures er gevolgd zullen worden om een rangschikk­ing van kandidaten op te maken. Idealiter staat dat ook in de vacature. Pas na de sollicitat­ies mag de invulling van de functies met echte personen concreet worden.’

‘Bij het FAVV hebben ze het blijkbaar jarenlang andersom gedaan: ze hebben eerst naar individuel­e personen gekeken en de procedures toegepast als het uitkwam.’

 ??  ?? © kh
© kh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium