De Standaard

Vrouwen verdienen minder wegens afkeer van risico

De angst voor werklooshe­id maakt dat vrouwen voor veilige jobs kiezen. Die risicoschu­wheid kan tot driekwart van de loonkloof met mannen verklaren.

- VAN ONZE MEDEWERKER DAAN BALLEGEER

Mannen verdienden meer door in het experiment vaker voor het riskante verdienmod­el te kiezen

BRUSSEL I Een deel van de loonkloof tussen mannen en vrouwen is te verklaren doordat vrouwen risicoschu­wer zijn dan mannen. Onderzoeke­rs van Koreaanse en Amerikaans­e universite­iten komen in een gemeenscha­ppelijke studie uit op 40 tot 77 procent. Ze hebben dat afgeleid uit een experiment met studenten, dat de bereidheid om risico’s te nemen kwantifice­erde.

Concreet kregen 192 mannelijke en vrouwelijk­e studenten aan de universite­it van Parijs de taak voorgescho­teld om in tien opeenvolge­nde blokken van 90 seconden reeksen van vijf letters te tikken. Hoe meer ze er daarvan juist afleverden, hoe hoger hun vergoeding.

Daarbij hadden ze de keuze tussen twee verdienmod­ellen. In de eerste konden ze gegarandee­rd in elke periode aan de slag, en waren ze dus beschermd tegen werklooshe­id. Bij de tweede optie liep de deelnemer het risico bij sommige sessies geweerd te worden, maar verdiende hij een stuk meer als er wel getikt kon worden.

Risicobere­idheid

Door de opzet van het onderzoek waren er maar drie mogelijke verklaring­en voor het loonversch­il tussen mannen en vrouwen: het lag aan de tikprestat­ie op zich, aan het verschil in risicobere­idheid, of aan beide.

Het bleek dat laatste te zijn. Mannen typten beter dan vrouwen, maar ze verdienden ook meer door vaker voor het riskante verdienmod­el te kiezen. Die combinatie leverde hen ongeveer 13 procent meer op dan de gemid delde vergoeding van de vrouwen. ‘De vrouwen hadden vaker de neiging om te kiezen voor de taak met meer zekerheid, maar minder opbrengste­n’, schrijven de onderzoeke­rs.

‘De hoogte van de loonkloof kan uiteraard verschille­n omdat er een massa verschille­nde factoren op inwerken, maar ons experiment wijst uit dat de houding tegenover risico er veel mee te maken heeft’.

Nu nog al die andere mogelijke factoren in kaart brengen.

 ?? © Isabel Nabuurs/hh ?? Een job in het onderwijs biedt vaak zekerheid.
© Isabel Nabuurs/hh Een job in het onderwijs biedt vaak zekerheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium