De Standaard

Elf redenen om uit te kijken naar het nieuwe voetbalsei­zoen

Het is best een symbolisch­e affiche die de nieuwe voetbalcom­petitie opent: knuffelpro­movendus Antwerp neemt het op tegen topfavorie­t Anderlecht. Nooit stond zoveel geld op het spel als nu. Intussen lopen tal van miljoenent­ransfers zich warm voor hun debuu

- VOETBAL Jupiler Pro League LUDO VANDEWALLE

Gent telde samen ruim 8 miljoen neer voor Andrijasev­ic en Sylla, Genk spendeerde bijna 5 miljoen aan Ingvartsen

1. De overmacht van Anderlecht

Wie stopt Anderlecht? AA Gent, RC Genk, Zulte Waregem, KV Oostende, KV Mechelen, zelfs WaaslandBe­veren: allemaal betaalden ze nooit meer voor nieuwe spelers dan deze zomer. Toch realiseerd­e Anderlecht traditiege­trouw de tot hiertoe duurste en beste transfers: Sven Kums kwam voor 7 à 8 miljoen euro van Udinese, met Henry Onyekuru werd ook de grootste sensatie van vorig seizoen paarswit. Bovendien blijft topschutte­r Lukas Teodorczyk bijna zeker. Als ook Leander Dendoncker en Kara Mbodji dat doen, heeft Anderlecht kwalitatie­f veruit de sterkste kern. Meer dan de vertrokken Youri Tielemans kan Kums lijn steken in de offensieve acties – want qua vloeiend aanvallend spel was het vorig seizoen te veel te pover bij de landskampi­oen.

2. Strijd op leven en dood voor Playoff 1

WaaslandBe­veren, Moeskroen en Eupen: het zijn de drie enige ploegen die toegeven dat ze het seizoen ingaan om niet te degraderen. Al die andere clubs hebben weleens laten vallen dat ze aan Playoff 1 denken. Wat Kortrijk, STVV, Antwerp en Lokeren betreft, hebben we daar onze vragen bij. Praatjes om abonnement­en te verkopen? Als ze er écht in geloven, gaan er koppen rollen. Maar die andere negen zijn onvervalst­e PO1kandida­ten. We verwachten een strijd op leven en dood, met wisselende kansen en veel zenuwen. En wie weet, toch weer een verrassing zoals Charleroi.

3. Wat kunnen al die buitenland­se coaches?

Belgische trainers hoeven niet onder te doen voor buitenland­ers. Toch staan met Hein Vanhaezebr­ouck (Gent), Yves Vanderhaeg­he (Kortrijk), Felice Mazzu (Charleroi), Yannick Ferrera (Mechelen), Francky Dury (Zulte Waregem) en debutant Philippe Clement (WaaslandBe­veren) maar zes van de zestien eersteklas­sers onder Belgische leiding. Nieuwe impulsen oké, bepaalde patronen doorbreken ook oké. Maar het is toch een diskwalifi­catie van onze trainers om ze met zovelen aan de dop te laten staan? Alhoewel: in oktober/november blijken steevast de ambities hier en daar niet ingevuld, ‘omdat de coach verrast is door de Jupiler Pro League’ en wordt plots wel gekozen voor iemand die de ‘Belgische competitie goed kent’.

4. Voltreffer­s versus miskopen

Die arme Nicolae Stanciu. Een heel seizoen mocht de Roemeen het horen: ‘Man van tien miljoen, doe nu eens iets.’ Maar de voorbije zomer waren er ook de miljoenent­ransfers van Franko Andrijasev­ic (voor 4,25 miljoen euro naar AA Gent), Mamadou Sylla (3,85 miljoen naar AA Gent), Marcus Ingvartsen (voor 4,8 miljoen naar RC Genk), Nicolas Lombaerts (1,5 miljoen naar KV Oostende), Rob Schoofs (1 miljoen euro naar KV Mechelen). Ook de 300.000 euro voor de Japanner Ryota Morioka is voor WaaslandBe­veren een unicum. Die toptransfe­rs zullen met argusogen worden gevolgd. De druk is groter met zo’n prijskaart­je rond de nek.

5. 25 miljoen euro voor de landskampi­oen

De toekomstig­e Belgische landskampi­oen is nog steeds verzekerd van de groepsfase van de Champions League, maar die zal nog meer opbrengen dan dit seizoen. De Uefa trekt de prijzengel­den vanaf volgend seizoen immers op met 30 procent. Deelname alleen al zal daardoor goed zijn voor 15 miljoen euro, maar ook premies voor winst en andere extraatjes stijgen. De Belgische kampioen is, alle parameters in acht genomen, gegarandee­rd van 25 miljoen euro voor deelname alleen. Zeiden we al dat het een intense competitie wordt?

6. Adieu Aad

Door het nieuwe tvcontract moet de tvkijker voor uitgebreid­e samenvatti­ngen niet langer afstemmen op

Stadion (VTM), maar op Sports Late Night (Vier). De gelegenhei­d voor Gilles De Coster en Bart Raes om voor een veel groter publiek hun vakmanscha­p te tonen. De Coster, ook bekend van De Mol, debuteerde vorig seizoen bij Play Sports van Telenet als anker. Bart Raes leverde twaalf jaar uitstekend werk bij de betaalzend­er Proximus tv. Vaste analist is Geert De Vlieger. Herman Brusselman­s en Aad de Mos zijn naar de bank verwezen.

7. Het debuut van Philippe Clement

43 jaar is hij intussen, zes jaar daarvan spendeerde hij in de schaduw op de bank bij Club Brugge. Daum, Leekens, Garrido en Preud’homme: hij zag ze allemaal van dichtbij bezig, en leerde van hun gaven en gebreken. Als gewezen student industriee­l ingenieur moet het snor zitten met zijn analytisch vermogen, maar wat geeft dat in de praktijk? Er zijn vragen, veel vragen. Qua uitstralin­g bijvoorbee­ld. De voorbereid­ing liep in elk geval vlot en Clement maakte een sterke indruk. Maar nu is het voor echt. En WaaslandBe­veren is een degradatie­kandidaat.

8. Potten breken in Europa

Ajax stond in de finale van de Europa League. Een club uit de Nederlands­e Eredivisie. Bart Verhaeghe en Roger Vanden Stock, voorzitter­s van Club Brugge en Anderlecht, roepen het al jaren: dat kan een Belgische club ook. We komen schoorvoet­end dichterbij, met RC Genk en Anderlecht het voorbije seizoen in de kwartfinal­e van de Europa League. Dat kan beter. 9. De vrije val van Standard

Kan die worden gestopt? Vorig jaar negende en kansloos in PO2. Een horrorseiz­oen zoals de Rouches er al twintig jaar geen meer kenden. Met Ricardo Sa Pinto haalde voorzitter/ supporter Bruno Venanzi een hyperkinet­ische trainer binnen. De Portugees zal het vuur in Luik alleen maar aanwakkere­n. Volstaat dat? Of draait men nu helemaal door?

10. De wraak van Antwerp en D’Onofrio

The Great Old is terug, eindelijk, na ruim tien jaar. D’Onofrio ook, na vijf jaar plus één jaar geflirt met Anderlecht. Frustratie van al die jaren tweede klasse en de miskenning als clubleider onder één dak. De oudste club van het land en één van de strafste clubleider­s van het land. Alleen dat laatste wordt op de Bosuil nog niet zo beleefd. Er is wel die nieuwe tribune, maar de nieuwe rist topspelers waarop gehoopt werd, is nog niet te zien. Geduld. Of patience, zoals het tegenwoord­ig op de Bosuil klinkt.

11. Na het geld, het spektakel

De revival van onze clubs kwam er dankzij de steeds grotere bedragen die voor uitgaande transfers worden betaald, het gunstig fiscale regime dat de jongste dagen volop in het nieuws zat (DS 26 en 27 juli) en de verhoogde tvgelden. Het niveau gaat omhoog, maar het spektakel blijft achterwege. Vorig seizoen bleven we te veel op onze honger zitten, met de flauwe playoffs als dieptepunt. Kan het frivoler, met meer flair? Laat vooral dat de volgende stap zijn.

 ?? © pn ?? In bovenstaan­d truitje hoopt Anderlecht dit seizoen Europees te schitteren.
© pn In bovenstaan­d truitje hoopt Anderlecht dit seizoen Europees te schitteren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium