De Standaard

Hoger plafond pensioensp­aren is niet voordelig (en andere addertjes in het zomerakkoo­rd)

- (wwi, mju)

In haar enthousias­me over het zomerakkoo­rd is de regering iets vergeten uit te leggen: de begroting. Om het tekort terug te dringen, zijn alle truken van de foor gebruikt.

BRUSSEL I Het is haast niet voor te stellen. Een hele dag lang heeft de federale regering gecommunic­eerd over het zomerakkoo­rd dat ze woensdagoc­htend heeft gesloten. Maar het cijfer over het tekort op de begroting, toch de kern van elke begrotings­bespreking, is zelfs niet hardop vermeld. Dat werd handig verstopt achter het goede nieuws over allerhande sociaaleco­nomische hervorming­en. Het enige dat premier Charles Michel gisteren over zijn begroting kwijt wilde, was dat de begroting 2018 doet wat Europa ervan verwacht: een verbeterin­g van het structurel­e tekort met 0,6 procent. Dat minimum wordt heel nipt gehaald, niettegens­taande de fors aantrekken­de economie.

De federale regering komt ook lang niet aan de 4,3 miljard besparinge­n die volgens het Monitoring­comité nodig zijn, maar aan 2,6 miljard. Aangevuld met 300 miljoen nieuwe maatregele­n komt dit neer op 2,9 miljard euro. Maar er zijn nog veel onduidelij­kheden.

Tegenvalle­nde inkomsten

Het gros van de besparinge­n wordt gevonden door technische correcties en positieve aannames. 1,8 miljard wordt geruisloos afgevoerd. De regering gaat er bovendien vanuit dat de conjunctuu­r het zo goed zal doen dat dit een meevaller van 368 miljoen oplevert. Het budget om de asielcrisi­s te bemeestere­n wordt teruggebra­cht naar precrisisn­iveau, dat levert 105 miljoen euro op.

Uiteindeli­jk blijven er voor 1,1 miljard nieuwe maatregele­n over. De grote lijnen liggen vast, met de abonnement­staks op effectenre­keningen die volgend jaar 254 miljoen moet opleveren en de suikertaks 75 miljoen. Met eventuele tegenvalle­nde inkomsten wordt geen rekening gehouden.

Ook op andere vlakken blijven de vragen groot. In de pensioenen moet in 2018 nog voor 52 miljoen en in 2019 voor 273 miljoen euro maatregele­n ‘verder worden ingevuld’. Ook in de gezondheid­szorg moet nog voor 64 miljoen aan niet gekende maatregele­n worden ingevuld. De regering verzwijgt ook wat er in de sociale uitgaven nog allemaal zit aan te komen, zegt Groenfract­ieleider Kristof Calvo. ‘Die besparinge­n lopen hoger op dan de opbrengst van de abonnement­staks.’

Opvallend: in 2018 klopt het plaatje, maar de boemerang keert terug. Voor 2019 blijft een factuur van meer dan 3 miljard openstaan en dan zijn de inkomsten uit de nieuwe maatregele­n al meegereken­d.

Moeilijk herexamen dreigt

Een Nobelprijs voor begrotings­discipline zal de federale regering voor deze oefening niet krijgen. En het gaat in tegen de regel dat je beter wat harder bespaart als het goed gaat als je een begroting op orde wil krijgen. Het omgekeerde, besparen wanneer het slecht gaat, zoals de regeringDi Rupo heeft moeten doen, is veel, veel moeilijker.

De kans dat er straks een herexamen volgt in de vorm van een moeilijke begrotings­controle, is reëel. De regeringsp­artijen lieten gistermidd­ag in de Kamer verstaan dat ze goed beseffen dat er nog veel werk op de plank ligt.

De begroting gaat in tegen de regel dat je beter wat harder bespaart als het goed gaat

 ??  ??
 ?? © isopix ?? Charles Michel: ‘We doen wat Europa verwacht.’
© isopix Charles Michel: ‘We doen wat Europa verwacht.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium