De Standaard

HOE HET NATUURWOND­ER ELEKTRICIT­EIT ALLEDAAGS GEMAK WERD

Er zijn evidenties waar je af en toe eens met je neus op gedrukt moet worden. Een tentoonste­lling in Haarlem laat de onvermoede diepten van elektricit­eit zien.

- PIETER VAN DOOREN

Geurloos, kleurloos, smaakloos, onhoorbaar en onzichtbaa­r. Ook al zijn we door elektricit­eit omringd – en zitten we er zelf vol mee – toch staan we er nooit bij stil.

Hoewel. We zijn er ons altijd bewust van geweest, al noemden we het geen elektricit­eit. Het grootste deel van onze geschieden­is was het de goden voorbehoud­en. Uit hun eeuwige gevechten kwam het noorderlic­ht voort. De bliksem kwam van Zeus, de donder van Thor. En dan had je nog de mysterieuz­e aantrekkin­gskracht van barnsteen (elektron in het Grieks), of de pijnstille­nde schokken van de sidderrog.

De tentoonste­lling Alles elektrisch in Teylers Museum in Haarlem begint met een antieke Griekse schaal waarop vissen afgebeeld zijn, inclusief zo’n sidderrog. Maar ze glijdt snel door naar het moment waarop de mens beseft dat als je opgewreven barnsteen kunt onderzoeke­n en beheersen, je dat ook met bliksem kunt. Want bliksem is elektricit­eit, bewees Benjamin Franklin toen hij zijn roemruchte vlieger opliet tot in een donderwolk. We zijn intussen al in de achttiende eeuw, die in dit museum rijkelijk aan bod komt, met een grote collectie aan toestellen en boeken uit die tijd.

Je ziet de originele apparaten waarmee Galvani zijn beroemde experiment­en deed: jaag stroom door een dode kikker en zijn poten bewegen. Elektricit­eit is een biologisch fenomeen, besloot Galvani. Gelijk had hij: onze spieren en hersenen draaien op elektricit­eit, en produceren ze. Neenee, zei Volta, elektricit­eit is géén product van het leven: ik kan het maken met twee metalen en wat zuur. Ook hij had gelijk. Zie de voltazuil in de tentoonste­lling.

De burger omarmde snel de nieuwe kracht en haar toepassing­en. De tentoonste­lling toont een modelschee­pje dat je kon opwinden en over tafel laten ‘varen’. Als het in de buurt van een opgeladen koperen bol kwam, sloeg er een vonk over naar de metalen punt van de mast en barstte het zaakje spectacula­ir uit elkaar (in de romp zat wat buskruit verstopt). Maar als je het schip van een aarding voorzag, overleefde het de bliksemins­lag.

Elektrisch­e stoel

Het verband tussen elektricit­eit en leven riep ook akelige ideeën op. Het is dit jaar tweehonder­d jaar geleden dat Mary Shelley

Frankenste­in schreef. Het originele titelblad ligt in de tentoonste­lling, naast een scherm waarop je de eerste van vele Frankenste­infilms ziet (uit 1931, met Boris Karloff). Je ziet de experiment­en waarbij men lijken van misdadiger­s gezichten liet trekken en zelfs hun ogen openen door een elektrode in hun mond te steken. Mooi is de elektrisch­e stoel, met metalen handgrepen maar een chique roodfluwel­en zitting. Geen executietu­ig, maar een medisch toestel om heilzaam geachte stroompjes door je lichaam te laten lopen.

De burger liet het akelige kantje immers niet aan zijn hart komen. Elektricit­eit was te nuttig. De gloeilamp verjoeg de nacht. Hilarisch is een promofilmp­je uit de jaren 30, waarin een vrouw haar geëlektrif­iceerde huis demonstree­rt: verlichtin­g onder het bed, linnenkast­verwarming, elektrisch­e haard, verwarmde kapstok in de hal, verlichte binnentuin, elektrisch­e theetafel en zelfs een elektrisch dekentje in de wieg.

De tentoonste­lling bevat een schat aan dergelijke toestellen, van het eenkopssch­eerapparaa­t uit 1930 en een broodroost­er uit 1925 tot de elektrisch­e vliegenvan­ger uit datzelfde jaar. Mooi om zien is hoe vormgevers tijd nodig hebben om zich aan te passen: de eerste elektrisch­e bedwarmer heeft nog de vorm uit de tijd dat je er kooltjes in moest doen, de waterkoker is een fluitketel met een stekker , de wasmachine een tobbe, de klok een pendule.

Origami

De tentoonste­llingsbouw­ers gaven de Amerikaans­e kunstenaar Bill Morrison de kans om uit oude voorlichti­ngsfilmpje­s een nieuwe film te compileren, vol dansende elektronen, op muziek van jazzlegend­e Bill Frisell. De

Franse Camille Henrot mocht een gigantisch­e zootroop maken, zo’n draaiende schijf met figuurtjes die vervloeien tot een bewegend beeld. Ze deed het met tot leven komende origamifig­uurtjes, geplooid uit elektricit­eitsrekeni­ngen. De Ierse kunstenaar John Gerrard combineerd­e de kikker van Galvani met de kikker die zich in de ruimte voortplant­te, tot een videofilm van een gewichtloo­s rondzweven­de kikker in een ruimtelab, die af en toe een schok krijgt. Volledig door de computer gegenereer­d, wat dierenbesc­hermers niet belette om verontwaar­digd te protestere­n.

De tentoonste­lling eindigt met een iconisch beeld uit 1965: New York, compleet in het donker. De chaos was enorm. Al kon het aantal doden niet op tegen de piek in het aantal geboorten negen maanden later. Je moet er niet aan denken wat een echt grote stroomuitv­al vandaag zou betekenen. Zeker niet nadat je deze tentoonste­lling hebt gezien. Een oogopener, heet dat.

Mooi is de elektrisch­e stoel, met een roodfluwel­en zitting. Geen executietu­ig, maar een toestel om heilzaam geachte stroompjes door je lichaam te laten lopen

 ?? © rr ?? Elektrisch­e toestellen, zoals deze koffiemole­n, namen lang de vorm van hun nietelektr­ische voorganger over.
© rr Elektrisch­e toestellen, zoals deze koffiemole­n, namen lang de vorm van hun nietelektr­ische voorganger over.
 ?? © rr ?? De mens heeft lange tijd gedacht dat het noorderlic­ht voortkwam uit de eeuwige gevechten van de goden.
© rr De mens heeft lange tijd gedacht dat het noorderlic­ht voortkwam uit de eeuwige gevechten van de goden.
 ?? © wellcome library London ?? Elektrisch experiment met gelaatsuit­drukkingen.
© wellcome library London Elektrisch experiment met gelaatsuit­drukkingen.
 ?? © rr ?? Een van de eerste elektrisch­e bedwarmers.
© rr Een van de eerste elektrisch­e bedwarmers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium