De Standaard

ALS ALLE SEINEN OP GROEN STAAN

- BART STURTEWAGE­N

Het eerste wat de groei kan afremmen is een gebrek aan beschikbar­e handen

De Duitse economisch­e locomotief dendert met topsnelhei­d vooruit. Zowel de ondernemer­s als de consumente­n zijn euforisch. Het lijkt of niets of niemand het economisch­e succes van onze oosterbure­n kan bedreigen. Niet het nieuws dat de grote Duitse autobouwer­s en belangrijk­e exporteurs mogelijk jarenlang handjeplak hebben gespeeld, een nieuw schandaal na dat over Dieselgate. En blijkbaar ook niet de klim van de euro, die de export van de Duitse industrie zou kunnen bedreigen.

Op die golf van optimisme surft kanselier Merkel haast probleemlo­os naar een vierde ambtstermi­jn na de verkiezing­en op 24 september. Het verlies aan popularite­it na haar voluntaris­tische aanpak van de asielcrisi­s is vervangen door de belofte van volledige tewerkstel­ling. De Duitse economie sleurt die in de buurlanden, waaronder de onze, mee. Het zomerakkoo­rd van de regeringMi­chel zou enkele maanden geleden nog onmogelijk zijn geweest. Nu lijkt het alsof er geld is voor alles.

Wat is nu het grootste risico? Dat er onverhoopt vroeg een kink in de kabel komt en de euforie slechts oogverblin­ding leek? Of dat we, getekend door jaren van lage groei en soberheid, niet meer in staat zijn om te geloven in de mogelijkhe­id van bovengemid­delde groei?

Optimisme is tot op zekere hoogte een voorspelli­ng die zichzelf waarmaakt. Als voldoende economisch­e spelers bereid zijn het glas halfvol te noemen, dan investeren ze, breiden ze uit, bouwen ze en/of werven ze aan. Dat vergroot het inkomen van weer anderen die daardoor ook zin krijgen in nieuwe initiatiev­en. De vraag waarop niemand vandaag het antwoord kent, is: wanneer botst de expansie op haar eigen grenzen? Daar te vroeg voor vrezen is de geboden kansen missen, het einde te laat zien aankomen is een bron van miserie.

Alle seinen staan vandaag nog op groen. De rente is haast onbestaand­e, de inflatie is nog steeds historisch laag, de Europese Centrale Bank houdt de geldkraan open. Het is een tijd om structurel­e zwaktes aan te pakken. Iedereen moet aan het werk, ook zij die daarvoor steun, opleiding en een flink duwtje in de rug nodig hebben. Het eerste wat de groei zou kunnen afremmen, is het gebrek aan handen om het beschikbar­e werk te doen.

Een groot aantal van de maatregele­n die de regering deze week aankondigd­e, zwengelen het vertrouwen nog aan en stimuleren de arbeidsmar­kt. De vraag naar werknemers kan er alleen maar wel bij varen. Maar het probleem zou wel eens snel aan de aanbodzijd­e kunnen blijken te liggen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium