De Standaard

Hoe groot is het effect op de rekening?

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

1 Wie wordt belast?

De abonnement­entaks is verschuldi­gd als de gemiddelde waarde van de effecten op een effectenre­kening van een belastingp­lichtige meer dan 500.000 euro bedraagt. Een koppel kan elk de vrijstelli­ng van 500.000 euro inroepen. Een ef fectenreke­ning op beide namen is dus vrijgestel­d tot 1 miljoen euro. Daarmee viseert de maatregel dus duidelijk alleen de grootste vermogens.

Wie onder de taks valt, en dat is minder dan vijf procent van alle ef fectenreke­ningen, betaalt 0,15 procent op het volledige bedrag. Voor 500.000 euro is dat dus een belasting van 750 euro.

2 Hoe wordt er belast?

In vele gevallen zal de bank zelf het bedrag inhouden, een zoge naamde bronheffin­g. Dat kan als de gemiddelde waarde van de effecten op de rekening de drempel overschrij­dt. Banken moeten maandelijk­s de gemiddelde waarde van de portefeuil­le melden aan de fiscus. De belasting is verschuldi­gd op het gemiddelde van de twaalf bedragen.

Dat mechanisme werkt niet als een belastingp­lichtige verschille­nde effectenre­keningen met lagere bedragen heeft. Maar die rekeningen – in binnen en buitenland – moeten wel worden aangegeven op de belastingb­rief, zoals nu al het geval is met buitenland­se rekeningen. Als het totaalbedr­ag hoger uitkomt dan de drempel, is de belasting nog verschuldi­gd.

3 Hoeveel brengt dit op?

In de begrotings­tabellen staat dat de taks 254 miljoen euro moet opbrengen in 2018. Alleen is dat cijfer veel minder hard dan het eruit ziet. Er bestaat namelijk geen vermogensk­adaster in België waaruit af te leiden valt hoeveel rekeningen voor welk bedrag in aanmerking komen.

De Nationale Bank en sectororga­nisatie Febelfin hebben elk een raming gemaakt, maar hun potentiële opbrengste­n lopen nogal uit elkaar. De regering heeft dan maar zelf een worp gedaan. Met de natte vinger, inderdaad. Het zal niet altijd evident zijn om een waarde van een effectenpo­rtefeuille te bepalen die niet geconteste­erd wordt door de ene of andere partij.

De bankensect­or reageert sceptisch. ‘De vraag rijst of de door de regering verwachte opbrengst zal opwegen tegen de mogelijke nadelen, met inbegrip van de verstorend­e signaalfun­ctie naar investeerd­ers en beleggers’, schrijft Febelfin.

4 Valt de taks niet te omzeilen?

Dat gevaar bestaat. Het kabinet van Financiën is volop bezig met het sluiten van allerlei mogelijke achterpoor­tjes, maar het risico bestaat dat beleggers hun portefeuil­le spreiden over verschille­nde banken en ’vergeten’ aan te geven.

Het niet aangeven van rekeningen in binnen of buitenland komt neer op belastingf­raude. Wie zijn vermogen spreidt over verschille­nde Belgische rekeningen, zal al snel tegen de lamp lopen. Wie in een beleggings­paradijs belegt, was waarschijn­lijk al frauduleus bezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium