De Standaard

26 ‘BlowUp’

-

‘Wat een honger naar verrijking, in die tijd vóór de popcornfil­m’, kijkt STEVEN DE FOER nostalgisc­h terug naar ‘BlowUp’ van Antonioni. Een spel van illusie en realiteit dat vele interpreta­ties genereerde.

‘Hiroshima mon amour, dát was een mooie film’, zei mijn vader. Hij was een huisarts met pretentiel­oze culturele voorkeuren. Groot was dus mijn verbazing toen ik de beroemde debuutfilm van Alain Resnais leerde kennen: een experiment­eel gemonteerd­e, ontoeganke­lijke mijmering over tijd en geheugen. Dat zulk avantgardi­sme populair was bij nogal brede lagen van de bevolking, typeert het intellectu­ele klimaat van de jaren zestig. De denkers van de Parijse Rive Gauche inspireerd­en ook in andere landen de honger naar iets nieuws, ook in de cinema: films die meer vragen stelden dan antwoorden gaven, en met de klassieke vormgeving braken. In Frankrijk namen de filmjourna­listen Godard, Chabrol, Truffaut en Resnais zelf de camera ter hand en lanceerden de nouvelle vague. In Italië had het werk van Fellini, Visconti, Antonioni en Pasolini gemeen dat het alle conventies in vraag stelde. Je moest gewoon de nieuwe Bergman, Kurosawa en Polanski gezien hebben.

In 1966 trok de meester van de bevreemdin­g, Michelange­lo Antonioni, zoals zovelen naar

swinging Londen, voor zijn eerste Engelstali­ge film: BlowUp. Het werd een fenomeen.

Het verhaaltje gaat over een modefotogr­aaf die meent dat hij toevallig op de achtergron­d van een foto een moord heeft vastgelegd. Esthetisch is dit een festijn, inhoudelij­k is dit spel van illusie en realiteit intrigeren­d. In de beroemde slotscène ontmoet de fotograaf in het park een mimegezels­chap dat een imaginaire tennisweds­trijd speelt, en hem zover krijgt dat hij hun imaginaire bal terugwerpt.

In iedere westerse stad praatten hippe jongeren dagen na over hun interpreta­ties. Snobisme? Soms wellicht, maar wat een honger naar verrijking, in die tijd vóór de popcornfil­m.

 ??  ?? Esthetisch is ‘BlowUp’ een festijn, inhoudelij­k is dit spel van illusie en realiteit intrigeren­d
Esthetisch is ‘BlowUp’ een festijn, inhoudelij­k is dit spel van illusie en realiteit intrigeren­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium