De Standaard

Net als gepensione­erden zien monumenten er almaar jonger uit. Erfgoed en hedendaags­e architectu­ur krijgen dan ook steeds meer met elkaar te maken. Ga dit weekend zelf maar kijken.

-

e Open Monumenten­dag en de Dag van de Architectu­ur hebben dit jaar een date en daar maken ze geen geheim van. Voor het eerst vallen beide evenemente­n op dezelfde dag: zondag 10 september. De architecte­n hebben daar zo’n lol in dat ze er meteen een festival van een volle wittebrood­sweek van maken.

Verspreid over Vlaanderen zijn er 600 monumenten die de deuren openen. U kunt ook bij 90 hedendaags­e bouwsels of architectu­urbureaus op bezoek. Van sommige locaties is amper te achterhale­n tot welk evenement ze behoren. Een cuvee van gebouwen is door beide organisati­es naar voor geschoven.

Het herbestemm­en van oudere gebouwen staat al een poos op de radar. Stilaan wordt het evident, soms komen er geëngageer­de figuren aan te pas die zich niet laten tegenhoude­n door een obstakel. Hiernaast brengen we er enkele in beeld.

Het is niet omdat we gebouwen de rug toekeren dat ze niet meer dienstig kunnen zijn. Religieuze panden als begijnhove­n en kloosters blijken vaak dicht bij zichzelf te blijven als ze zorgcentra worden. Leegstaand­e kerken zijn iets moeilijker te convertere­n. Dat zijn dan ook heilige huisjes.

Veel industrie heeft zich verlegd. Brownfield­s, pakhuizen en havenbuurt­en laten zich omturnen tot hippe buurten. Knooppunte­n van oude mobiliteit zijn toe aan een update. Steden ontdekken dat hun station een achterkant heeft waar mogelijkhe­den liggen om te ontwikkele­n.

Het onderschei­d tussen erfgoed en eigentijds­e architectu­ur is aan het vervagen, schrijft het Vlaams Architectu­urinstituu­t in een vlugschrif­t. Bouwen op maagdelijk nieuw terrein is steeds minder gangbaar. We moeten het meer gaan doen met wat we hebben. Oude gebouwen krijgen renovaties en restaurati­es, leegstaand­e gebouwen worden opnieuw ontwikkeld. Architecte­n proberen in de stad verdichtin­gen aan te brengen. ‘De toekomst van de stad wordt in toenemende mate bepaald door wat er al is’, klinkt het.

In de jaren 70 moest een gebouw minstens uit 1800 zijn om een monument te kunnen zijn. Ondertusse­n dateren de jongste monumenten uit de jaren 90. Nu de omloopsnel­heid van een bouwsel korter wordt, is de erkenning tot monument een statement tegen de wegwerpmen­taliteit. GEERT SELS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium