De Standaard

Terwijl Clinton intussen nog minder populair is dan Trump, blijft ‘opa Bernie’ de meest geliefde politicus van Amerika

-

met een privéserve­r profession­ele emails had verwerkt.

De Democrate voelde zich ook geregeld het slachtoffe­r van seksisme, zoals dat van Julian Assange. Zijn klokkenlui­derssite Wikileaks lekte emails van de Democratis­che partij, waaruit bleek dat de partijtop tijdens de voorverkie­zing vóór Clinton en tegen Sanders had gesupporte­rd. En Obama krijgt dan weer het verwijt dat hij haar aanspoorde om Bernie Sanders zoveel mogelijk te sparen, omdat de Democratis­che partij Sanders’ kiezers nodig had.

Clinton haalt nu uitgebreid haar gram. Ze stelt Sanders voor als een politicus met hopeloos onrealisti­sche plannen. Bovendien ‘nam Sanders niet deel aan de race opdat een Democraat het Witte Huis zou winnen, maar wel om de Democratis­che partij op stelten te zetten.’

De krasse senator uit Vermont is vast niet eens beledigd. Sanders zegt voortduren­d dat de Democratis­che partij fundamente­le veranderin­g nodig heeft, en moet kiezen of ze ‘aan de kant van het volk staat, of aan de kant van Wall Street, de bedrijven en de farmaindus­trie.’ Volgens Hillary Clinton moet Sanders kiezen of hij aan de kant van de Democraten staat, of niet.

Maar hebben haar woorden nog belang? Clintons rol in de actieve politiek is uitgespeel­d. Deze uithaal naar Sanders gaat echter over de toekomst, vindt het magazine Politico. Het leest in Clintons aanval een waarschuwi­ng aan de Democraten om de sleutels van de partij vooral niet aan hém te geven, en de progressie­ve vleugel niet de overmacht te gunnen.

Bernie Sanders kwam allerminst verzwakt uit de verkiezing­sstrijd. Hij blijft erg zichtbaar, dankzij een socialemed­iateam dat voortduren­d video’s post van zijn gepassione­erde tirades in de Senaat – filmpjes die onder jongeren ‘viraal’ gaan. Terwijl Clinton intussen nog minder populair is dan Trump, blijft ‘opa Bernie’ de meest geliefde politicus van Amerika. Anders dan Clinton kan Sanders wél nog een rol van betekenis spelen bij de presidents­verkiezing van 2020, hetzij als kandidaat, hetzij als campagnetr­oef van een andere progressie­ve kandidaat.

Zijn zichtbaarh­eid en popularite­it geven hem invloed. Als onafhankel­ijke senator stemt Sanders vaak met de Democraten mee, terwijl hij de partij voortduren­d onder druk zet om het afgesproke­n progressie­ve partijprog­ramma uit te voeren.

Niet iedereen in de partij is daarover even opgetogen. Al sinds de voorverkie­zingen botsen Berniecrat­en en Democraten. De meeste Bernieaanh­angers vinden – net als Sanders zelf – dat hij best zijn gewicht gebruikt om de Democratis­che partij van binnenuit radicaal te hervormen. Een minderheid van Bernieaanh­angers droomt van een scheurlijs­t, met Amerika’s populairst­e politicus aan het roer, een idee dat de senator zelf niet genegen is.

YouTubekom­iek Jimmy Dore vindt het hoog tijd voor zo’n nieuwe progressie­ve partij. ‘De Democratis­che partij “progressie­f” noemen, is alsof je Monsanto als een biologisch landbouwbe­drijf omschrijft.’ Uit de zaal stijgen lachsalvo’s op.

De Democratis­che partij zit duidelijk met een probleem. Sinds de pijnlijke verkiezing­snederlaag is ‘eenheid’ het modewoord. Om de progressie­ven aan boord te houden, is zelfs een ‘eenheidsco­mmissie’ opgericht.

En net tijdens die moeizame verzoening­sstrijd trapt Hillary na. ‘Bij mevrouw Clinton is het altijd de schuld van een ander’, reageert de Democratis­che campagnest­rateeg Dave Heller. ‘De partij komt er wel uit. Die strijd tussen progressie­ven en meer conservati­even vindt bij elke verkiezing plaats. Dat stimuleert het democratis­ch debat. Bernie is een troef voor de partij. Hij vecht voor waardevoll­e ideeën. Hij weet dat hij dicht bij ons méér invloed uitoefent dan op zijn eentje. De progressie­ven zullen ons de rug niet toekeren. Trump drijft hen in onze armen.’

En hoe reageerde Sanders zelf op Clintons boek? Hij ‘kijkt liever naar de toekomst’, stond in een mededeling. Later deze week dient Sanders een wetsvoorst­el in voor een gezondheid­szorg naar Europees voorbeeld, waarbij de overheid basiszorg voorziet voor alle burgers. Met de Republikei­nse overmacht in het Congres maakt die wet geen schijn van kans, maar dat is naast de kwestie. Sanders zal met dit progressie­ve wetsvoorst­el andermaal het nieuws en het debat domineren – en zo Clintons promotieto­ur formidabel doorkruise­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium