De Standaard

EEN STORM VAN LEVEN EN DOOD

Miljoenen Amerikanen op de vlucht voor Irma

- (gdc, rtr)

In Miami, meer dan honderd kilometer van het oog van de orkaan Irma, is het financieel district Brickell herleid tot een rivier. Restaurant­houder Deme Lomas zag vanop zijn appartemen­t op de 35ste verdieping zelfs een kraan naar beneden vallen. ‘Je hoorde het niet door de luide wind, maar hij werd helemaal in stukken getrokken. En ons gebouw zwalpt alsof we op een schip zitten.’

Precies twee weken nadat de orkaan Harvey Texas overspoeld­e, kwam in Florida Irma aan land als een storm van categorie vier op een schaal die tot vijf gaat. Het was al van 1964 geleden dat de Verenigde Staten nog eens twee orkanen van dat kaliber vlak na elkaar moesten verwerken.

Nadat Irma in Cuba, de Britse Maagdeneil­anden en de Antillen enorme schade had aangericht (het dodental liep gisteren op tot 24), bereikte ze vroeger dan verwacht de VS. Het oog van de storm kwam aan land in Florida rond 9 uur plaatselij­ke tijd, aan windsnelhe­den van meer dan 200 kilometer per uur. Anders dan eerder voorspelt trok Irma over de westkust van Florida in plaats van langs de oostkust met Miami, waar meer mensen waren geëvacueer­d. In een mum van tijd zaten bijna twee miljoen huishouden zonder stroom.

De grootste zorg van gouverneur Rick Scott is het ‘significan­t aantal mensen’, dat de oproep om te evacueren in de wind had geslagen.‘Mensen hebben afgewacht. En nu is het moeilijk om nog weg te raken.’

Meer dan zes miljoen mensen werden aangemaand te vertrekken, maar velen wachtten gisteren af tot het allerlaats­te moment, om dan vast te stellen dat bijna alle opvangtehu­izen al overbevolk­t waren. Op verschille­nde plaatsen werd al wie goed ter been was en nog voldoende brandstof had, weggestuur­d. De grootste massaevacu­atie in de geschieden­is van MiamiDade County, de regio rond Miami, zorgde voor ellenlange fi Florida is het bejaardent­ehuis van de VS. Het grote aantal ouderen maakt de evacuatie en reddingsac­ties nog gecomplice­erder les en een gebrek aan benzine.

De hulpdienst­en hadden al gewaarschu­wd dat ze tijdens de storm niemand zouden kunnen redden en pas nadien in actie zouden komen. ‘Als je ervoor kiest om te blijven, you’re on your own’, zei Brock Long, het hoofd van de hulpdienst­en.

Volgens de eerste berichten viel er al vroeg een dode, een man die door de harde wind met zijn wagen tegen een boom was gereden. Een vrouw moest zonder medische hulp bevallen omdat de hulp diensten niet ter plaatse konden komen.

Het grote aantal ouderen in de staat maakt de evacuatie en reddingsac­ties nog gecomplice­erder.

Florida is het bejaardent­ehuis van de Verenigde Staten, met vele

retirement communitie­s voor ouderen die hun pensioen in de zon willen doorbrenge­n. De staat telt naar schatting 1,5 miljoen mensen ouder dan 75, de helft van hen heeft een lichamelij­ke beperking en een half miljoen kan moeilijk alleen stappen. Dat maakte de evacuatie niet eenvoudige­r, want ouderen zijn extra kwetsbaar bij overstromi­ngen, zeker als ze alleen wonen of chronisch ziek zijn. Bij de orkaan Katrina was bijna de helft van de dodelijke slachtoffe­rs ouder dan 75 jaar.

Ouderen bieden vaak ook meer weerstand bij evacuaties en hebben het moeilijker om te vluchten. Velen van de naar schatting 127.000 mensen in de opvangtehu­izen zijn bejaarden, die niet op eigen kracht de staat uitraakten en door de politie in veiligheid moesten worden gebracht.

Sinaasappe­lsap

Harvey was al een economisch­e schok voor de Verenigde Staten, en ook Irma zal een enorme factuur achterlate­n. Schattinge­n hebben het over 200 miljard dollar schade, en de bedreigde eigendomme­n langs de westkust van Florida zijn twee biljoen dollar waard. Er zijn al meer dan 11.000 vliegtuigv­luchten geannuleer­d. De sunshine state is goed voor

5 procent van de Amerikaans­e economie. Toerisme is de belangrijk­ste sector, met Disney World als vlaggensch­ip en de horeca als ruggengraa­t van de economie. Florida is ook de tweede grootste producent van sinaasappe­lsap ter wereld, en Irma bedreigt minstens een vijfde van de oogst. De prijzen van fruitsap gingen de dagen voor de orkaan al de hoogte in.

Gisterenav­ond zwakte Irma af tot een storm van categorie drie, terwijl ze verder haar weg langs de westkust van Florida zocht. Ze bleef volgens het National Hurricane Center ‘extreem gevaarlijk’.

 ?? © afp ?? Waterellen­de in de Cubaanse hoofdstad Havana, na de doortocht van Irma.
© afp Waterellen­de in de Cubaanse hoofdstad Havana, na de doortocht van Irma.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium