De Standaard

HEEFT EEN RECHTER HET LAATSTE WOORD?

- BART BRINCKMAN

Het milieubele­id kan niet zonder democratis­ch draagvlak

Komt justitie in de plaats van de democratie? Mag een rechter het beleid overrulen, bepaald door het parlement, omdat de volksgezon­dheid gevaar loopt? Greenpeace neemt alvast de handschoen op. Vlaanderen kreunt onder een te grote uitstoot van stikstofox­ide. Niemand ontkent deze vaststelli­ng. Maar weegt de duty of care op tegen de scheiding der machten?

Vlaanderen is niet alleen dichtbevol­kt, het promoot zich ook als draaischij­f voor internatio­naal transport. Tel daarbij een armada aan bedrijfswa­gens, veelal diesels. De luchtkwali­teit is navenant, met een overschrij­ding van de Europese normen. Het resulteert in duizenden vroegtijdi­ge overlijden­s en problemen aan de luchtwegen, vooral bij kinderen. Het initieert ook kankers.

Critici spreken van schuldig verzuim waarbij de overheid de verantwoor­delijk aan de burgers laat. Maar elk milieubele­id staat of valt met een draagvlak. Volksverte­genwoordig­ers luisteren naar hun kiezers. De bewustword­ing mag dan groeien, dat mondt zeker niet altijd uit in aangepast gedrag. Te makkelijk rijden we onze auto voor.

Bijkomende technische verbeterin­gen – waarbij de diesels uit het straatbeel­d verdwijnen – zorgen als vanzelf voor een verbeterin­g. Daarboveno­p moet het besef groeien dat we de auto meer moeten thuislaten. Antwerpen nam verder een drastische beslissing. Sedert dit jaar mogen vervuilend­e auto’s de stad niet meer in. Het is geen wondermidd­el, volgens specialist­en blijft het onvoldoend­e om tegen 2020 de norm rond stikstofox­ide te halen. Maar het is een eerste aanzet.

Verschille­nde steden willen het voorbeeld volgen. Meteen stelt zich de vraag of niet heel Vlaanderen moet uitgroeien tot een grote Lage Emissiezon­e. Niet alleen gaat het om een beperkt gebied, de groei van LEZsteden dreigt de vervuiling te concentrer­en in de randgemeen­ten. Bovendien bestaat de kans dat de diverse steden verschille­nde normen hanteren.

De invoering van zo’n zone moet gepaard gaan met sociale correcties. Werknemers die om de vijf jaar een nieuwe bedrijfswa­gen krijgen, moeten zich geen zorgen maken. Maar sociaal zwakkeren rijden veelal met oudere en dus meer vervuilend­e wagens. Dat flankerend beleid heeft hoe dan ook een vertragend effect.

Het is aan de minister en het parlement om dergelijke afwegingen te maken. De rechter kan misschien een steuntje in de rug geven. Maar of hij ook het laatste woord moet krijgen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium