De Standaard

Veel geblaas, weinig lol

- (kvu)

Met een felbevocht­en gelijkspel tegen Charleroi kon de achterban van Standard leven. Maar met inzet alleen win je niets.

Verliezen van Charleroi of – nog erger – over het veld sjokken als groepje toeristen: dat had de achterban van Standard niet gepikt. De spandoeken vorige week en het gesprek met bestuur, staf en spelers konden niet verkeerd begrepen worden. Ontmijnd is de situatie nog niet, maar het gelijkspel geeft even weer zuurstof. In de eerste plaats voor trainer Ricardo Sa Pinto, het eerste slachtoffe­r als de Rouches blijven sukkelen. Belangrijk is ook dat het naast het veld rustig bleef.

Standard had kunnen winnen. In een vinnig begin raakte Carlinhos de paal en haalde Penneteau alles uit de kast om een schot van Mpoku uit de kruising te ranselen. Nog eens Mpoku, Carlinhos en Ndongala misten na de rust koelbloedi­gheid voor doel. ‘Ik heb een groot Standard gezien’, vond trainer Ricardo Sa Pinto zelfs. ‘We stonden goed georganise­erd, hadden onze tegenstand­er onder controle. Als we nu ook in de laatste meters iets scherper zijn, gaan we een mooi seizoen tegemoet.’ De vraag is of hij zijn dromen niet voor waar aanneemt.

Vechtvoetb­al

De Waalse derby gaf veel geblaas, weinig lol. Standard, met Luyindama, een nog te zware Carlinhos en aanwinst Cop voor het eerst dit seizoen aan de aftrap, moest het hebben van vechtvoetb­al en van inzet. Omdat het geëist werd door de supporters. Maar ook omdat dit het enige lijkt wat Sa Pinto op zijn ploeg kan overbrenge­n. Het was dankzij het vernuft van een zwervende Mpoku dat Standard in de tweede helft de bovenhand nam. Voor rust bleek echter duidelijk dat aanvallend­e patronen ontbraken.

Tijd heeft dit Standard alleszins nodig. Zeker na een alweer woelige transferzo­mer. Dat van de basiself gisteren slechts één speler al langer dan het laatste jaar op Sclessin speelt, is veelzeggen­d. Ve nanzi en co. kunnen maar beter een voorbeeld nemen aan Charleroi: de helft zoveel transfers de jongste jaren en één trainer sinds 2013, in plaats van acht (!). Als Charleroi vandaag voor het eerst sinds 1968 alleen leider is, dan is dat niet wegens aantrekkel­ijk spel in Luik. Wel is de koppositie de bekroning van een doordacht beleid.

Titelkandi­daat is Charleroi niet, dat weet de trainer ook. ‘Denken is gevaarlijk in voetbal. Zeg ik dat we kampioen willen spelen en we kraken volgende week, dan noteren jullie dat meteen. Zeg ik dat we het niet willen, dan wordt mij een gebrek aan ambitie verweten’, zegt trainer Felice Mazzu. ‘Het doel blijft Playoff 1.’

‘Als we nu ook in de laatste meters iets scherper zijn, gaan we een mooi seizoen tegemoet’ RICARDO SA PINTO Trainer Standard

 ?? © photo news ?? StandardCh­arleroi was intens, maar niet meteen hoogstaand.
© photo news StandardCh­arleroi was intens, maar niet meteen hoogstaand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium