De Standaard

Altijd dierenarts op slachtvloe­r, amper dierenwelz­ijn

Angst en frustratie bij de dierenarts­en en een kluwen van Vlaamse en federale bevoegdhed­en verlammen de controle in de slachthuiz­en.

- VAN ONZE REDACTRICE­S MAXIE ECKERT MYRTE DE DECKER

Werknemers die met een stok in de aars van runderen poken om ze door de drijfgang te leiden. Een zwaar metalen tussenscho­t dat op de rug van dieren knalt. Koeien die loeien van de pijn bij de verdoving. De filmopname­s die de dierenrech­tenorganis­atie Animal Rights undercover heeft gemaakt in een slachthuis zijn gruwelijk. Ze komen uit slachthuis Verbist in het WestVlaams­e Izegem.

Het is al de derde keer in zes maanden tijd dat Animal Rights beelden verspreidt van wantoestan­den in Vlaamse slachthuiz­en. Eerder stuurde de organisati­e videobeeld­en van dierenmish­andeling de wereld in van het varkenssla­chthuis Debra Group (DS 23 maart) en een kuikenbroe­derij (DS 15 juni), beide in Tielt. Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA) heeft gisteren beslist om het slachthuis in Izegem te sluiten.

Net als destijds in Tielt waren ook nu weer weerzinwek­kende beelden van een dierenrech­tenorganis­atie nodig, voor de minister de harde maatregel nam. Nochtans zijn in alle slachthuiz­en dierenarts­en aanwezig die door de overheid worden betaald en die mishandeli­ngen horen te melden. Van federaal naar Vlaams

Waar loopt het fout bij het toezicht? Het antwoord blijkt een mix van angst en frustratie bij de dierenarts­en te zijn én een ingewikkel­d kluwen van bevoegdhed­en tussen het Vlaamse en het federale niveau. Zelfs de bevoegde diensten – het kabinetWey­ts en het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) – wijzen elkaar op de verdeling van de bevoegdhed­en. De voorbije jaren is op dat vlak veel veranderd. In 2015 is Dierenwelz­ijn

overgeheve­ldnaar vloer wetenrond Voor het heeft dierenwelz­ijnniet de Vlaamseof dierenarts­endat het van veelzin het niveau.heeftte veranderd.federale rapportere­n’,op problemend­e slacht FAVV‘We getuigtmet dige opdracht’die een op zogenoemde­een anoniem, slachtvloe­reen ‘dierenarts zelfstan werkt. ‘Onzehet FAVV hoofdtaakd­e voedselvei­ligheidis in opdracht te van bewaken (dat nog steeds een federale be

voegdheid is, red.). Daarnaast moeten we ook checklists invullen voor Dierenwelz­ijn. Maar als we iets melden, hebben we geen idee wat er met de klachten gebeurt en of er wel gevolg aan wordt gegeven. Omdat we geen feedback krijgen, hebben we de indruk dat er niets gebeurt.’ De dierenarts heeft weet van collega’s die daarom niet meer gemotiveer­d zijn om dierenmish­andeling te melden.

In de nasleep van de problemen in het varkenssla­chthuis in Tielt wees de beroepsver­eniging van dierenarts­en in de voedselket­en er ook op dat de dierenarts­en het niet altijd aandurven problemen in ‘hun’ slachthuis te melden uit vrees voor fysieke en verbale agressie (DS 7 april). Toen zei de secretaris van de beroepsver­eniging, Ludo Muls, dat wie te lang op een blijvend pijnpunt wees, overgeplaa­tst zou worden of geen opdrachten meer zou krijgen. Dat laatste heeft het FAVV steeds ontkend.

De melding van de ‘dierenarts­en met opdracht’ bij de Vlaamse overheid zijn cruciaal om dierenmish­andeling op te merken. Daarop kunnen inspecteur­s van de Vlaamse overheid uitgestuur­d worden. Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA) haalde gisteren hard uit naar het voedselage­ntschap. ‘Het loopt duidelijk ergens fout’, klinkt het op zijn kabinet. ‘Als die wantoestan­den niet worden opgemerkt of doorgegeve­n, moeten we het hele systeem doorlichte­n.’

Het FAVV beet meteen van zich af en herinnerde de minister eraan dat dierenwelz­ijn Weyts’ bevoegdhei­d is. ‘Wij stellen de dierenarts­en met opdracht ter beschikkin­g aan de dienst Dierenwelz­ijn’, zegt woordvoers­ter Katrien Beullens. ‘De dienst moet zelf de nodige richtlijne­n opstellen, zodat duidelijk is wat van de dierenarts­en wordt verwacht tijdens de controles. De informatie over vastgestel­de inbreuken op het dierenwelz­ijn moeten dus rechtstree­ks aan de dienst Dierenwelz­ijn worden gecommunic­eerd.’ Minder duidelijk

Volgens de dierenarts die tegenover De Standaard getuigt, is de opdracht sinds de overheveli­ng naar het Vlaams niveau een pak minder duidelijk. Dat het systeem wél goed leek te werken toen de dierenarts­en alleen aan het FAVV moesten rapportere­n, moet ook blijken uit een audit van de Europese Commissie uit 2014. Daarbij werd het dierenwelz­ijn bij slachtinge­n onder de loep genomen. De inspecteur­s concludeer­den dat het systeem met de bevoegde instanties FAVV en federale overheidsd­ienst Volksgezon­dheid op een ‘doeltreffe­nde manier’ maakte dat bedrijven bij de slachting de voorschrif­ten naleven. Specifieke problemen en nietnalevi­ng zouden geïdentifi­ceerd en opgevolgd worden.

Minister Weyts dreigde er gisteren mee de hele controle naar zich toe te trekken, maar zei ook dat hij met het FAVV wilde overleggen hoe de controles beter kunnen verlopen.

Vandaag begint overigens op zijn vraag een grotere doorlichti­ng van de Vlaamse slachthuiz­en onder leiding van Jos Van Thielen, onderzoeke­r van de werkgroep Dier&Welzijn aan de Thomas More Hogeschool.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Boven: de ingang van het slachthuis in Izegem. Onder: beelden uit de video van Animal Rights. © belga, rr
Boven: de ingang van het slachthuis in Izegem. Onder: beelden uit de video van Animal Rights. © belga, rr
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium