De Standaard

De lobbymolen rond de nieuwe gevechtsvl­iegtuigen draait al jaren op volle toeren. Verrassend­e toeren soms. Want als u dit vliegtuig leuk vindt, dan hebt u misschien ook interesse in een nieuwe koelkast of een wasmachine?

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

Jobs, jobs, jobs. De vliegtuigb­ouwers die de vervanger voor de F16 willen leveren, hebben het goed begrepen. Allemaal zijn ze bereid om met stevige economisch­e compensati­es op de proppen te komen, als de Belgische regering kiest voor hun toestel. Vorige week kondigde BAE Systems al aan dat het twee productiee­enheden in België zou openen, als ons land voor de Eurofighte­r Typhoon kiest. Eén in Wallonië en één in Vlaanderen. Lockheed Martin doet nu nog straffer en zou volgens De Tijd ‘industriël­e participat­ies in de drie regio’s’ aan zijn bod koppelen, als we maar voor de F35 gaan. Wat het Franse Dassault boven op zijn Rafale wil geven, is nog onduidelij­k, maar de Franse regering belooft dat het heel wat zal zijn.

Sinds vorige week de deadline voor de offertes verstreken is – Lockheed en BAE Systems dienden er een in, Dassault probeert de regering buiten de procedure om te charmeren – lijkt de competitie om de F16 te vervangen bijna op een ordinaire braderij. Alle lobbyremme­n los! Koop bij ons en we zullen zien wat we nog voor u kunnen doen. Met een vette knipoog erachteraa­n.

Toch draait die lobbymachi­ne al jaren op volle toeren. Ons land is van plan om voor 3,6 miljard euro vliegtuige­n te kopen. Dat is een order waar niemand zomaar zijn neus voor ophaalt. De vijf constructe­urs die initieel meedongen, dus ook Saab met zijn Gripen en Boeing met de F18 Superhorne­t, hebben de voorbije jaren kosten noch moeite gespaard om hun product in de markt te zetten.

Alle mogelijke ‘stakeholde­rs’ werden bestookt met presentati­es, wekelijkse nieuwsbrie­ven, uitnodigin­gen voor airshows in het buitenland, boekjes met blitse vliegtuigf­oto’s op dik papier, massa’s facts & figures en zelfs een USBstick

Minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) heeft de deur altijd stevig op slot gehouden, wanneer de producente­n bij hem kwamen aankloppen. Is dat de lange schaduw van de smeergelda­ffaire bij de aankoop van de Agustaheli­kopters? Verschille­nde PS en SPminister­s moesten toen aftreden.

Vandeput wil de beslissing zo objectief mogelijk laten verlopen, maar Agusta was toch andere koek, vindt hij. ‘Dat was zuivere omkoping, geen lobbywerk. Naar iemands uitleg luisteren is geen misdrijf, omkoping wel. Maar ik wil zelfs maar een zweem van partijdigh­eid geen kans geven, dus blijft de deur dicht.’ Het toeval wil dat hij net op een grote militaire beurs in Londen is wanneer we hem bellen. ‘De offertes zijn nu binnen en bovendien heb ik alleen de Belgische stands bezocht’, verzekert hij. ‘Kijk, deze aankoop is een heel technisch dossier. Bij Defensie houden 32 specialist­en zich met dit dossier bezig. Ik moet op hen vertrouwen. Het heeft geen zin om een hele procedure uit te werken, als je je dan zou laten leiden door lobbyisten. Ik heb elk contact afgehouden.’

De Federale Overheidsd­ienst Economie en de defensiest­af hebben die contacten wel. De economisch­e return is een belangrijk element in de beslissing. Het bedrag kan fors oplopen. Voor de F16’s ging het om 4,17 miljard euro, tegenover een oorspronke­lijk aankoopbed­rag van 2,4 miljard. De regels zijn sindsdien wel veel strenger geworden en Europa kijkt nauwletten­d toe op oneerlijke concurrent­ie. De economisch­e return weegt in de beoordelin­g van de offertes maar voor 10 procent mee. ‘Eigenlijk wordt daar alleen rekening mee gehouden, als het verschil tussen de nummers 1 en 2 in de rangschikk­ing kleiner is dan 10 procent’, zegt een betrokkene.

Dat het nu moeilijker is om ‘economisch­e compensati­es’ in te bouwen, betekent overigens niet dat het onmogelijk is. Een Europese directieve (2009/81) legt vast wat mag en wat niet. Gelijkheid van inschrijvi­ng, transparan­tie, concurrent­ie ... Maar er is een achterpoor­t: artikel 346. Dat stelt dat wanneer essentiële veiligheid­sbelangen in het gedrang zijn, de productie in eigen land gehouden kan worden.

Al zit daar soms wat rek op. Een gesprekspa­rtner wijst erop dat de Fransen

Ons land is van plan voor 3,6 miljard euro aan vliegtuige­n te kopen. Dat is een order waar niemand zijn neus voor ophaalt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium