De Standaard

Middenving­er aan de Navo: Turken kopen Russisch wapen

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

Het geavanceer­de Rus sische S400, een luchtverde­digings systeem om raketten en drones van op lange afstand te neutralise­ren, is minder bekend dan de Amerikaans­e Patriot. Maar daarom niet minder efficiënt. Reden waarom de Navo het ook vreest. Het systeem kan vliegtuige­n – zoals de F16 en opvol gers – opsporen, terwijl het zelf niet te bespeuren is op de radar van de piloot.

Nu is het Russische S400 aangekocht door niemand minder dan... Navopartne­r Turkije.

‘Onze Russische vrienden hebben een akkoord getekend en wij hebben een voorschot betaald. Pre sident Poetin en ik zijn vastbeslot­en over dit thema’, zei president Erdogan eergistere­n op een persconfer­entie in Turkije. Het systeem zal 2 miljard euro kosten.

1. Kan dit binnen de Navo?

Er is geen enkele clausule in de verdragen die ‘ongewone’ wapenaanko­pen verbiedt. ‘Wat telt voor de Navo, is dat het militair materiaal van elk land onderling compatibel is. Zo kunnen we samen operaties en missies uitvoeren’, mailt een Navowoordv­oerder naar De Standaard. ‘Maar bij het S400 systeem is dat niet het geval.’

‘Ronduit bizar’, zegt ook professor veiligheid­svraagstuk­ken Sven Biscop (UGent). ‘Bij zo een wapensyste­em heb je garanties nodig dat je altijd wisselstuk­ken kan krijgen. Normaal maakt een Navoland zich niet militair afhankelij­k van Rusland, dat toch in een conflict verwikkeld is met de alliantie.’

‘Deze snelle aankoop van het Russische systeem is geen hoogdringe­nde nationale prioriteit, zegt ook Mehmet*, een voormalig Turk se Navooffici­er die weggezuive­rd werd door het Erdoganreg­ime. ‘Er waren ook andere westerse afweer systemen beschikbaa­r. Militair gezien verlies je nu zelfs voordelen, omdat je gegevens van de Navo niet kunt aansluiten op S400.’

In 2015 keek president Erdogan al even naar een Chinees wapensyste­em, maar onder Amerikaans­e druk liet hij dat plan toen varen. De afgelopen maanden oefenden de westerse Navopartne­rs flinke druk uit op Turkije tegen S400. De huidige Turkse beslissing is dus niet alleen ongezien, maar ook een duidelijke opgestoken middenving­er naar de westerse Navopartne­rs. 2. Waarom doet Turkije dit?

Toen de VS in mei eenzijdig besloten om de Syrische Koerden (YPG) te bewapenen om tegen IS te vechten, negeerde Washington de protesten van Ankara. Turkije vreest een onafhankel­ijke Koerdische staat aan zijn grens, waar eventueel ook Turkse Koerden aansluitin­g bij kunnen zoeken. Er is veel frustratie omdat de Navo daar geen rekening mee hield.

Daarnaast probeert Turkije zich onafhankel­ijker op te stellen van het Westen bij de vele conflicten in de regio. Ten slotte ontsloeg Erdogan ook heel wat prowesters­e militairen. Hun postjes zijn intussen ingevuld door trouwe AKPvolgeli­ngen (die minder belang hechten aan de strijd tegen islamisten) of door leden van een ultranatio­nalistisch­e en proRussisc­he fractie in het leger (de Perincekgr­oep). ‘Deze aankoop is een duidelijke overwinnin­g voor die groep’, zegt Mehmet. 3. Is dit de erosie van de Navo? Mehmet vreest dat het Turkse leger voor de Navo een Trojaans

paard zal zijn, in plaats van een betrouwbar­e partner. ‘Je kunt je afvragen wat Turkije nog voor de Navo zal doen bij een aanval, of omgekeerd’, zegt ook Biscop. ‘In het achterhoof­d gaat iedereen er volgens mij vanuit dat Turkije niet meer zo betrouwbaa­r is als zes decennia geleden.’ Want terwijl de Navo de YPG steunt, bombardeer­t Turkije hen nu. En in juli lekte staatspers­agentschap Anadolu details over 10 Amerikaans­e basissen in Syrië, wat op zijn minst ‘onprofessi­oneel’ was.

Jo Coulmont, militair op rust en expert bij het Egmont Instituut, nuanceert. ‘Dit is een zeer vervelende tactische speldenpri­k voor de Navo, maar niet het einde van onze gedeelde belangen. Erdogan zit daar niet voor eeuwig.’ *Mehmet is een schuilnaam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium