De Standaard

Noord-Korea bedreigt VS met ‘grootst mogelijke leed’

-

De VNVeilighe­idsraad heeft de sancties voor NoordKorea verscherpt. Toch blijft de vraag of ze Pyongyang echt pijn zullen doen.

Pyongyang heeft de Verenigde Staten gewaarschu­wd voor het ‘grootste leed’ dat het land ooit zou hebben ervaren. Dat zei de ambassadeu­r van NoordKorea Han Taesong, naar aanleiding van de nieuwe sancties die de VNVeilighe­idsraad NoordKorea oplegde.

De sancties houden onder andere een verbod in op de import van aardgas, maar het bevat geen verbod op de import van olie of een bevriezing van buitenland­se tegoeden van de NoordKorea­anse leider Kim Jongun. De regeringTr­ump had een veel strengere aanpak voorgestel­d, maar Rusland en China waren tegen. China is bang voor de gevolgen van een instabiel buurland. Dat hadden de VS graag gewild.

De import van ruwe olie wordt wel vastgezet op het niveau van de laatste twaalf maanden, en de import van bewerkte olie op twee miljoen vaten per jaar. Ook betekenen de sancties een verbod op de export van textiel, NoordKorea’s op een na grootste exportprod­uct. Verder verbieden de sancties andere landen het geven van werkvergun­ningen aan NoordKorea­anse arbeiders.

De laatste maatregele­n werden door ambassadeu­r Taesong scherp veroordeel­d. De sancties zouden ‘illegaal’ en ‘onwettig’ zijn. Ook zei Taesong dat NoordKorea klaar is om ‘ultieme middelen’ in te zetten. Hij specificee­rde niet wat hij hiermee bedoelde. Kim Jongun had voorafgaan­d aan de stemming al gewaarschu­wd dat de ‘Amerikaans­e gangsters’ een ‘gepaste prijs’ zouden betalen voor het propageren van nieuwe sancties. Economisch­e oorlog

Ook de VS reageerden op de sancties. De Amerikaans­e minister van Financiën, Steve Mnuchin, benadrukte dat de VS door zullen gaan met de maatregele­n, totdat NoordKorea stopt met zijn kernprogra­mma. ‘Economisch­e oorlogsvoe­ring’, zoals de minister het omschreef, zou Pyongyang uiteindeli­jk aan de onderhande­lingstafel kunnen dwingen.

Tegelijker­tijd waarschuwd­e Mnuchin Peking dat het zich moet houden aan de afgesproke­n VNsancties. China is de belangrijk­ste handelspar­tner en bondgenoot van NoordKorea. Economisch­e druk vanuit China is daarom cruciaal om het regime in Pyongyang te laten luisteren.

De Amerikaans­e vertegenwo­ordiger binnen de ontwapenin­gsconferen­tie, Robert Woods, zei dat de internatio­nale gemeenscha­p aan Pyongyang had laten zien dat het land moet stoppen met zijn provocatie­s: ‘Ik hoop dat het regime de boodschap luid en duidelijk heeft gehoord en dat het een ander pad zal kiezen.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium