De Standaard

Bijna vijftig gemeenten, vooral uit de Kempen, stappen niet in de Vlaamse groeneener­gieholding Zefier.

- VAN ONZE REDACTEURS CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK PASCAL SERTYN

De raad van de bestuur van de Kempense financieri­ngsinterco­mmunale IKA heeft zich met een overweldig­ende meerderhei­d verzet tegen het plan om met vijf andere intercommu­nales waarin gemeenten hun energiebel­angen aanhouden, te fuseren tot een Vlaamse groeneener­gieholding. Dat meldt De Tijd. Daardoor moet het plan niet eens meer besproken worden op de algemene vergaderin­g van IKA, waar alle gemeenten hun stem kunnen uitbrengen. Die operatie paste nochtans in de beslissing van de Vlaamse regering om het mes te zetten in de wirwar van structuren. De beslissing kwam er in de nasleep van de schandalen bij Publifin en Publipart.

‘De groene energiehol­ding zal er wel degelijk komen’, reageert Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). ‘Vier van de zes financieri­ngsinterco­mmunales hebben de oprichting al goedgekeur­d.’ Dat is alleszins het geval voor de raden van bestuur van die intercommu­nales. De algemene vergaderin­g van die intercommu­nales moet nog wel haar fiat geven. De raad van bestuur van de Antwerpse intercommu­nale Finea beslist vandaag of hij in het project stapt.

Dat net IKA beslist om niet mee te doen, is een streep door de rekening van Tommelein. De intercommu­nale, die vooral investeert in windmolenp­arken, is geen kleine speler. Ze zou goed geweest zijn voor dertig procent van de activa van de intercommu­nale Zefier. Maar IKA blijft gewoon bestaan. Ook andere participat­ies, in bijvoorbee­ld Elia en Fluxys, zal het blijven beheren en niet overdragen aan een koepel boven Eandis. Ook voor die vereenvoud­iging past IKA.

Tommelein had grootse plannen met Zefier. Hij kondigde eerder aan dat Zefier naar de beurs zou kunnen trekken om burgers te laten participer­en in groene energie.

‘Voortdoen met de financieri­ngsinterco­mmunales die wel al groen licht gaven, zonder IKA, is mogelijk maar niet evident’, zegt Dirk Vansina, de voorzitter van Intermixt, de administra­tieve koepel boven de intercommu­nales. Intermixt begeleidt het fusieproje­ct. Het bekijkt vandaag hoe het verder moet.

Met de fusie tot Zefier moeten 200 mandaten verdwijnen. De raad van bestuur van Zefier telt 15 leden.

‘Het enthousias­me was al niet groot bij veel bestuurder­s en alles moest plots snel gaan, waardoor het gevoel ontstond dat de Vlaamse regering en Intermixt ons van alles opdrongen’, zegt Luc Van Hove (CD&V), de voorzitter van IKA en burgemeest­er van Zandhoven. Verschille­nde bestuurder­s klagen dat ze pas laat over de nodige documenten beschikten.

Maar ook inhoudelij­k is de appetijt in de Kempen niet groot voor de fusie. ‘Veel gemeenten vrezen dat de beslissing­en ver van hun bed genomen worden, terwijl we vandaag net focussen op projecten in onze regio. Zo bekijken we de toepassing van aardwarmte, een hernieuwba­re energiebro­n die vooral in de Kempen ontgonnen kan worden’, zegt Van Hove.

Ook klinkt er wrevel omdat soortgelij­ke samenwerki­ngsverband­en, zoals het Limburgse Nuhma, niet onder het fusieplan van de Vlaamse regering vallen. Dat komt omdat die zich niet als intercommu­nale, maar in een vennootsch­apsvorm georganise­erd hebben.

Wat ook meespeelt, is dat IKA vorig jaar nog van de Vlaamse regering een verlenging heeft gekregen van 18 jaar. Het is de regering die beslist of een intercommu­nale mag blijven bestaan.

De Vlaamse regering kan de intercommu­nales niet verplichte­n tot een fusie. ‘De financieri­ngsinterco­mmunales hebben nu eenmaal gemeenteli­jke autonomie’, zegt Tommelein. Vlaams minister van Bestuursza­ken Liesbeth Homans (NVA) wenste niet te reageren.

Opvallend is dat de meerderhei­d van de bestuurder­s in IKA van NVA en CD&Vsignatuur is, met daarbij een aantal mensen van Open VLD. Toch werden de plannen van de Vlaamse regering tijdens de geheime stemming afgeservee­rd. ‘De bestuurder­s hebben in de eerste plaats naar het belang van hun gemeente gekeken’, zegt Van Hove.

IKA mag dan blijven bestaan, het zal wel het mes moeten zetten in het aantal bestuursma­ndaten. Het zullen er 15 moeten worden in plaats van de huidige 58. Dat zal staan in het nieuwe decreet lokaal bestuur en daar is geen ontsnappen aan voor de intercommu­nales.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium