De Standaard

Move over Lena Dunham, hier is Issa Rae

- VALERIE DROEVEN

Covergirl, het Amerikaans­e supermarkt­makeupmerk, stelde gisteren zijn nieuwe ambassadri­ce voor: ze is 32 en heet Issa Rae. Vanaf nu past ze in het rijtje van mensen als Drew Barrymore, Rihanna, Taylor Swift en Katy Perry. Ook al reikt Issa Raes roem nog niet tot bij ons, in de VS is ze een naam met faam. En een interessan­te, jonge, zwarte stem.

Vanwaar kunt u haar kennen? Op de Amerikaans­e betaalzend­er HBO – en dus ook op Play More van Telenet – is net het tweede seizoen van haar sitcom Insecure volledig uitgezonde­n. Daarin speelt Rae Issa, een personage dat losjes gebaseerd is op haarzelf. Ze schreef ook mee aan de serie, die eveneens losjes gebaseerd is op haar leven. Het onderwerp? Het leven van twee vrouwen van eind de 20, begin 30 in Los Angeles. Kort door de bocht: Insecure is de zwarte Girls.

HBO programmee­rde Insecure de voorbije weken op zondagavon­d, net na goudhaantj­e Game of thrones. Dat zegt iets over de popularite­it ervan en het geloof dat de betaalzend­er, bekend om zijn baanbreken­de prestigefi­ctie, in Insecure stelde. In het tweede seizoen probeert Issa de breuk met haar ex Lawrence te verwerken. Het gevolg is dat Twitter zich in de VS op zondagavon­d steevast opdeelde in #teamIssa en #teamLawren­ce. Het zegt veel over de betrokkenh­eid van het kijkerspub­liek.

Insecure is het best te omschrijve­n als een serie die het leven van zwarte vrouwen uitbeeldt, maar niet uitlégt. Rae verwoordde het deze zomer in de Britse krant The Guardian zo: ‘Insecure is geen verhaal over de strijd of de last van het zwart zijn. Ik wilde gewoon een serie maken die het leven van mij en mijn vrienden weerspiege­lt.’

Rae had opgemerkt dat de beste sitcoms en comedy in de VS een overwegend blanke aangelegen­heid waren. Met Insecure wilde ze daar iets tegenover zetten: een reeks met zwarte acteurs en schrijvers, die voor een keertje niet enkel over hun huidskleur of hun strijd gaat. Het gaat over hun léven: ze worstelen op hun werk, met hun vriendscha­ppen en ze hebben troubles met hun lief. Thema’s waar ook Friends, Sex and the city of Girls al op dreven, maar dit keer verteld vanuit een zwart perspectie­f. Het resultaat is zowel verfrissen­d als inzichteli­jk. Rae tackelt niet het Grote Racisme, ze fileert het alledaagse kleine racisme.

Dakar

Issa Rae heet eigenlijk JoIssa Rae Diop. Ze werd in 1985 geboren als derde kind in een gezin van vijf. Tot haar vijfde woonde ze in Louisiana. Omdat straatbend­es en hun geweld de stad overspoeld­en, besloten haar ouders naar Dakar te verhuizen. Raes vader is een Senegalese dokter. Hij wilde in Dakar graag een ziekenhuis openen. Toen dat mislukte, verhuisde het gezin drie jaar later alweer terug naar de VS. Van Maryland verhuisden de Raes nog één keer: naar Los Angeles. In Maryland was Rae naar een hoofdzake

lijk blanke privéschoo­l gegaan. In LA kwam ze op een school met bijna uitsluiten­d zwarten en latino’s terecht. In The Guardian omschreef ze dat als een ongeloofli­jke cultuursch­ok. Het gevoel niet zwart genoeg te zijn voor de zwarte gemeenscha­p en niet blank genoeg voor de blanke gemeenscha­p waar Insecure helemaal van doordronge­n is, heeft ze al vroeg in haar eigen leven opgepikt.

Aan Stanford University studeerde Rae Afrikaanse en AfrikaansA­merikaanse studies. Tijdens haar studentenj­aren maakte ze al een eerste humoristis­ch nepreality­programma met enkel zwarte acteurs. Het is nog te zien op Youtube. Het is werk van amateurs, maar geeft wel een unieke inkijk in de opkomst van een creatief verteltale­nt.

Goede belichting

Dat Rae intelligen­t is, valt niet te ontkennen. Haar boek uit 2015, The misadventu­res of awkard

black girl, werd een bestseller. En ze heeft een productieh­uis waarmee ze talent uit minderheid­sgroepen een duwtje in de rug geeft door er Youtubepro­ducties mee in elkaar te boksen.

Voor elk aspect van Insecure wist ze zich met de juiste mensen te omringen. Maandag nog werd er in de VS een filmpje gedeeld dat gemaakt was door de muziekwebs­ite Mic. Daarin legt hoofdcamer­avrouw Ava Berkofsky uit hoe ze de makeup en de belichting liet aanpassen om de zwarte acteurs juist en mooi te belichten. Een donkere huidskleur fout belichten of onderbelic­hten, blijkt een oud zeer in Hollywood. Camera’s en lenzen zijn er gewoon nooit voor ontwikkeld, stelt Mic. Het is zo’n voorbeeld van verborgen racisme dat Insecure voor het eerst deftig de wereld uit probeert te helpen.

Frank Ocean

Ook de muziek vertelt een belangrijk deel van het verhaal in

Insecure. De fictieve Issa rapt voor de spiegel, het is een middel om haar onzekerhei­d te lijf te gaan. Rae heeft elke rhyme zelf geschreven. Bovendien wist ze onder meer Solange Knowles te strikken als een van de muziekcons­ultants voor de serie. Het toont hoe groot de ambities zijn op muzikaal vlak en hoe hoog de lat ligt. De voortduren­de muzikale knipoogjes zijn uniek in Insecure. Een groep Redditgebr­uikers wist bloot te leggen dat in elke aflevering minstens één verwijzing naar Frank Ocean verstopt zit. Soms zit de verwijzing vervat in accessoire­s in het decor, soms zelfs in de dialogen. In het eerste seizoen deed Rae al iets gelijkaard­igs met Drake.

Nu al wordt er druk gespeculee­rd over welke artiest ze door het derde seizoen zal weven. De twee seizoenen van Insecure zijn nog te zien via Play More van Telenet. Rae heeft ook een Youtubekan­aal.

 ??  ??
 ??  ?? Rae tackelt niet het Grote Racisme, ze fileert het alledaagse kleine racisme Issa Rae wordt het gezicht van makeupmerk Covergirl. © WireImage
Rae tackelt niet het Grote Racisme, ze fileert het alledaagse kleine racisme Issa Rae wordt het gezicht van makeupmerk Covergirl. © WireImage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium