De Standaard

Regering slikt straf voor werkloze 50-plussers in

Vijftigplu­ssers die hun werk verliezen, behouden hun pensioenre­chten. De regering ruilt de stok voor de wortel en zet in op meer activering.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I De federale regering zocht al even naar een uitweg uit de pensioendi­scussie. Nadat Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten publiek de hakken in het zand had gezet door te beweren dat het helemaal niet klopte dat de regering aan de pensioenre­chten van vijftigplu­ssers wou raken, was er geen weg terug (DS 5 september).

De topministe­rs zijn het er nu over eens om de maatregel, waarover minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) al een advies had gevraagd bij de Raad van State, te laten vallen, ook al bleven NVA en MR er lang op aandringen.

Een ingreep waardoor 50plussers die langer dan een jaar werkloos zijn, voor de berekening van hun pensioenbe­drag terugvalle­n op een minimumbed­rag en niet op hun laatste loon, komt er dus niet. Werklozen van minder dan vijftig zien hun pensioenre­chten wel hervormd na één jaar werklooshe­id. Zij krijgen nog een minimumbed­rag per jaar in werklooshe­id.

De regering zet nu meer in op het flankerend beleid dat oudere werknemers moet overhalen om langer aan het werk te blijven. Dan gaat het om de maatregele­n uit het pakket wendbaar en werkbaar werk van vicepremie­r Kris Peeters (CD&V), en om een betere activering van oudere werklozen, waarvoor wordt gerekend op het beleid van de deelstaten.

De uitzonderi­ng voor 50plussers kan opnieuw op tafel komen als de nieuwe maatregele­n vruchten afwerpen

Het besef is gegroeid dat er te weinig kennis was over de gevolgen van een maatregel die de pensioenre­chten van werkloze 50plussers tot een minimum zou herleiden. En dat terwijl oudere werklozen nog altijd veel moeilijker een nieuwe baan vinden dan jongere. In die omstandigh­eden koos de regering ervoor eerst alles in te zetten op maatregele­n om de activiteit­sgraad bij oudere werknemers omhoog te krikken.

De regering wil ook bijkomende maatregele­n nemen en vraagt daarom overleg met de regio’s en een advies aan de sociale partners in de Nationale Arbeidsraa­d. Daarbij is er onder meer sprake van zachte landingsba­nen, waarbij oudere werknemers die deeltijds gaan werken, op een premie kunnen rekenen, in de hoop dat ze dan langer aan het werk blijven.

Als die maatregele­n later vruchten afwerpen, kan de uitzonderi­ng voor 50plussers wél opnieuw op tafel komen.

Daarmee komt er een eind aan een periode van verwarring, waarbij vele oudere werknemers niet meer wisten waar ze aan toe waren.

De maatregel moest 20 miljoen opbrengen, dat geld moet nu komen van de bijkomende maatregele­n. Vandaag stelt de federale regering de details van haar akkoord voor. Ook voor de andere losse eindjes – maatregele­n op het vlak van fraudebest­rijding, sociale zaken en werk – moet er dan een akkoord zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium