De Standaard

DE BOCHT VAN TRUMP

Radicale achterban woest op ‘Amnesty Donald’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE ‘DE TRUMPIAANS­E REVOLUTIE’ INE ROOX

WASHINGTON I Heeft president Trump nu wel of niet een akkoord gesloten met de Democratis­che oppositie in het Congres, over de beschermin­g van honderddui­zenden ‘Dreamers’ ( jonge immigrante­n, die als kind illegaal de VS zijn binnengebr­acht)? Die vraag domineerde het nieuws in de VS gisteren en aan de grote verwarring daarover heeft Trump zelf bijgedrage­n.

Woensdagav­ond laat deelden de Democratis­che oppositiel­eiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer mee dat ze tijdens een diner met Trump een akkoord over de jonge immigrante­n hadden bereikt. Pelosi en Schumer zeiden dat die deal ook strengere grensbewak­ing inhield, maar zonder de bouw van een muur.

De hardliners in Trumps achterban spuwden daarop hun woede uit op de sociale media. De bouw van een muur aan de grens tussen de VS en Mexico was één van de belangrijk­ste campagnebe­loftes van Trump. En een deal voor 800.000 immigrante­njongeren, die al van kindsbeen af illegaal in de VS verblijven, voelt voor de radicale achterban aan als een amnestie.

Zo interprete­ert de uiterst rechtse nieuwswebs­ite Breitbart het eveneens. In een artikel met ‘Amnesty Don’ (een verwijzing naar president Trumps voornaam) sta pelden de woedende reacties zich op. ‘Trump wordt een president van het establishm­ent’, schreef Sam Nunberg, campagnead­viseur van Trump. Zelfs de rechtse commentato­r Ann Coulter, auteur van het boek ‘In Trump We Trust’, tweette boos: ‘Wie wil er op dit moment géén afzettings­procedure tegen Trump?’ Twijfel

Mogelijk geschrokke­n van die felle reacties zaaide Trump donderdago­chtend zelf twijfel, door te tweeten dat hij met de Democraten geen deal over de ‘Dreamers’ had bereikt. Die komt er pas, aldus Trump, als er ook instemming is over zware beveiligin­gsmaatrege­len aan de grens. Vlak voor zijn vlucht naar Florida, waar hij de orkaanscha­de zou bekijken, zei Trump later op de dag plots dat hij wél ‘erg dicht staat bij een deal met de Democraten’, die tegelijk zeer strenge grensbewak­ing zou inhouden. En die muur aan de grens? Die komt er later wel.

Zo jaagt Trump andermaal de Republikei­nen in het Congres tegen zich in het harnas. ‘De president beseft zelf wel dat hij met de Republikei­nse meerderhei­d moet werken, om zo’n wet erdoor te krijgen’, merkte Paul Ryan, de voorzitter van het Huis, op.

Deal of niet, Trump neemt een grote bocht. Als presidents­kandidaat zei hij in augustus 2015 dat immigrante­n zonder papieren uit de VS moesten vertrekken. Als president spreekt Trump zijn ‘grote liefde’ uit voor de Dreamers, die hij omschrijft als ‘jongeren met een opleiding, die werken, en van wie sommige dienst doen in het leger. Wie zou hen nu willen uitwijzen?’ Zo geeft Trump de belangrijk­ste argumenten van de Democraten om die jongeren te regularise­ren.

Gedoogbele­id

‘Laten we het eindakkoor­d afwachten’, sust Andrew Arthur, fellow aan het Center for Immigratio­n (CIS) Studies, in een gesprek met De Standaard. Het CIS is een conservati­eve lobbygroep in Washington, die de harde lijn van Justitiemi­nister Jeff Sessions inzake immigratie verdedigt. Sessions heeft zich jarenlang verzet tegen het gedoogbele­id dat de vorige president, Barack Obama, voor de Dreamers had ingevoerd (en dat Trump eerder deze maand heeft afgeschaft, red.).

Toch is Andrew Arthur niet gealarmeer­d over Trumps bocht. ‘De president is het met de Democraten vast eens geraakt over de algemene contouren van zo’n akkoord. Natuurlijk stellen zij het voor alsof de deal al rond is, om punten te scoren’, zegt Arthur. ‘Maar zo’n akkoord is onmogelijk zonder dat tegelijk een reeks strenge maatregele­n tegen illegale immigratie wordt ingevoerd.’

Hij somt die op: ‘Gedaan met sanctuary cities, steden die illegalen beschermen. En veel strengere controles van werkgevers die illegalen in dienst nemen.’ En die fameuze muur aan de grens met Mexico? ‘Een kilometers­lange betonnen constructi­e is misschien onhaalbaar’, aldus Arthur. ‘Maar een combinatie van maatregele­n kan wél: stukken muur of hek op sommige plaatsen, en extra grenspatro­uilles en camera’s op andere.’

Kan Arthur, mits zulke strenge preventie, daarna wél leven met de regularisa­tie van Dreamers? ‘Ach, als mens kun je natuurlijk sympathie opbrengen voor bepaalde, individuel­e zaken. Maar Amerika heeft nood aan een streng en helder immigratie­beleid. Niet aan een paar regels hier, en nog meer uitzonderi­ngen daar.’

 ??  ??
 ?? © afp ?? Jonge immigrante­n protesteer­den tegen het eerdere besluit van Trump
© afp Jonge immigrante­n protesteer­den tegen het eerdere besluit van Trump
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium