De Standaard

‘Dit is een bres in de Ierse dam’

Europa legt een bom onder Ryanairs model om al zijn personeel als Iers te beschouwen.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I Belgen die vanuit Charleroi voor Ryanair werken, moeten zich bij een conflict tot een Belgische arbeidsrec­htbank kunnen richten. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie in een arrest. Voor Ryanair is dat een lelijke streep door de rekening, want het zet zijn model waarbij elke werknemer ‘Iers’ is op losse schroeven.

Ryanair beschouwt zowat al zijn werknemers over heel Europa als Iers, omdat ze werken op vliegtuige­n die in Ierland staan ingeschrev­en, en volgens een Iers contract. Dat houdt in dat ze maar aanspraak kunnen maken op Ierse arbeidsrec­htelijke bepalingen, die vaak minder gunstig zijn dan de Belgische.

Charleroi is Charleroi

Het Hof oordeelt nu dat het aan de nationale arbeidsrec­htbanken is om te bepalen wie bevoegd is. En daarbij moeten ze rekening houden met een resem criteria over de plaats waar het personeel ook écht werkt: Waar begint en eindigt hun dag? Waar krijgen ze instructie­s? Waar staan hun ‘arbeidsint­rumenten’, en waar zijn de vliegtuige­n gestatione­erd?

‘In dit geval gaat het duidelijk om Charleroi’, zegt Stefaan Van der Jeught, woordvoerd­er van het Hof. De zaak werd namelijk in 2011 aangespann­en door zes werknemers voor de Arbeidsrec­htbank van Bergen. Die wist toen niet goed of zij of een Ierse rechtbank bevoegd zou zijn.

Het Hof laat daar nu weinig twijfel over bestaan. Het is Bergen. ‘Als je het arrest leest, kan je niet tot een andere conclusie komen’, zegt Van der Jeught.

De gevolgen zijn mogelijk verstrekke­nd. Want eens een Belgische werknemer zijn zaak voor die Belgische arbeidsrec­hter kan brengen, kan die laatste beslissen dat de medewerker niet onder het Ierse, maar wel onder het Belgische arbeidsrec­ht valt.

Die piste is erg waarschijn­lijk, zegt Van der Jeught. ‘Er zijn andere arresten en Europese wetteksten die stellen dat de rechter de essentiële bepalingen van het Belgisch arbeidsrec­ht moet toepassen.’

De verschille­n tussen het Belgisch en Iers arbeidsrec­ht zijn soms groot. Zo kunnen werknemers in de Ierse luchtvaart maanden op nonactief worden gezet zonder wedde, in kalmere periodes. Zoiets is in België onmogelijk. ‘En val je in België ziek, dan wordt de eerste maand ziekteverl­of betaald door de werkgever’, zegt Anita van Hoof van ABVV. ‘In Ierland krijg je niks.’

Sommigen denken dat klagende werknemers ook voordelen zullen kunnen eisen die in de Belgische luchtvaart­sector werden afgesproke­n in cao’s. Denk maar aan vakantiege­ld, een 13de maand of maaltijdch­eques. En (voormalige) Ryanairmed­ewerkers zouden die voordelen dan zelfs retroactie­f kunnen opeisen, voor al hun gepresteer­de jaren. Dat zou het bedrijf een stevige financiële kater kunnen bezorgen.

Sociale inspectie

Maar misschien nog belangrijk­er: het hele model waarbij Ryanair al zijn personeel als Iers bestempelt, komt mogelijk in het gedrang.

‘Werknemers moeten natuurlijk eerst naar de rechtbank stappen’, zegt een advocaat gespeciali­seerd in arbeidsrec­ht. ‘Maar als Ryanair dan één, twee, drie vonnissen tegen krijgt, gaat het moeten plooien. Werknemers zouden ook naar de sociale inspectie kunnen stappen en zeggen ‘‘dat ze op basis van dit arrest willen behandeld worden op basis van het Belgische arbeidsrec­ht’’.’ Hij

‘Vakbonden zullen dit gebruiken om rechtszake­n tegen ons te beginnen. Maar dit zal niets veranderen’ MICHAEL O’LEARY Ceo Ryanair

noemt het arrest onomwonden ‘een bres in de Ierse dam, met daarachter het stuwmeer’.

Bij concurrent Brussels Airlines zijn ze verheugd over de uitspraak. ‘Dit is een eerste stap in de goede richting’, zegt woordvoers­ter Kim Daenen. ‘Wij willen een eerlijk speelveld voor iedereen. Hiervoor hebben we altijd al gepleit.’

Ook bij ABVV zijn ze opgetogen. ‘Dit is heel positief’, zegt Anita van Hoof. ‘Want deze praktijken zijn niet minder dan sociale dumping in de luchtvaart.’

Ryanair is ‘verheugd’

Gek genoeg zegt ook Ryanair zélf ‘verheugd’ te zijn over de uitspraak. De maatschapp­ij vindt het goed dat bij het bepalen van de bevoegde rechtbank verschille­nde criteria van tel zijn, en niet enkel de locatie waar het personeel de werkdag start en eindigt. Al ziet Van der Jeught niet in hoe die andere criteria, zoals de standplaat­s van de vliegtuige­n, Ryanair dan wel zouden helpen. Zo kan het maar moeilijk beweren dat vliegtuige­n die Charleroi als thuisbasis hebben ’s nachts toch in Dublin zouden staan.

‘Ryanair zal zijn bemanning blijven in dienst nemen onder Ierse arbeidsove­reenkomste­n’, laat het bedrijf weten. Op een persconfer­entie lachte topman Michael O’Leary mogelijk nakende rechtszake­n zelfs weg. ‘Dit zal niets veranderen’, stelde hij uitdagend.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © rtr ?? ‘Dit zal niets veranderen’. Michael O’Leary lacht het arrest van het Hof weg.
© rtr ‘Dit zal niets veranderen’. Michael O’Leary lacht het arrest van het Hof weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium