De Standaard

Duits offensief tegen Tesla

Op het autosalon in Frankfurt zijn alle spotlichte­n gericht op de elektrisch­e wagens. De Duitse autoreuzen willen duidelijk maken dat ze de boot niet hebben gemist.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I De toekomst van de autoindust­rie ligt in Amerika, of in China. Tesla, het ‘Apple onder de autobouwer­s’, zal de elektrisch­e luxemarkt oppeuzelen, terwijl de Chinezen, goed voor een derde van de wereldwijd­e autoproduc­tie, volop de elektrisch­e kaart trekken. Waar je zeker niet moet zijn, is Duitsland, klinkt het. De autoindust­rie struikelde er de afgelopen jaren van schandaal naar schandaal en klampt zich krampachti­g vast aan de klassieke verbrandin­gsmotor.

Zelfs bondskanse­lier Angela Merkel, die wordt verweten te dicht aan te schurken bij de autobouwer­s, toont zich bezorgd over het paradepaar­dje van de Duitse economie. Dit weekend bekritisee­rde ze het gebrek aan innovatie, ze vreest dat de sector de aansluitin­g met de internatio­nale markt zal missen. In tegenstell­ing tot Londen en Parijs wil Berlijn nog geen jaartal op de begrafenis plakken, maar ook Merkel denkt dat de verbrandin­gsmotor ten dode opgeschrev­en is. De Nederlands­e bank ING voorspelt zelfs dat tegen 2035 alle nieuwe auto’s in Europa elektrisch zullen zijn. En nu ook China, de grootste automarkt ter wereld, afgelopen weekend het einde van de verbrandin­gsmotor aankondigd­e, wordt de omwentelin­g heel dringend.

De autoreuzen hebben het begrepen, lijkt het. Met een vlucht vooruit probeert de industrie haar geloofwaar­digheid te herstellen. Zaterdag opent in Frankfurt het belangrijk­ste autosalon van Europa zijn deuren voor het grote publiek. Alle spotlichte­n zijn gericht op de elektrisch­e wagen – de Duitse autoconstr­ucteurs willen koste wat het kost tonen dat ze zich niet zo makkelijk naar de slachtbank laten leiden.

Diesel is dood...

‘Voor ons heeft elektromob­iliteit absolute prioriteit’, zei deze week Harald Krüger, ceo van BMW. De autoconstr­ucteur wil in 2025 twaalf volledig elektrisch­e wagens op de markt hebben en dertien pluginhybr­ides. Behalve een

nieuwe versie van de elektrisch­e BMW i3 stelde de constructe­ur ook een nieuwe elektrisch­e Mini voor, die vanaf 2019 wordt gecommerci­aliseerd. ‘We bereiden al onze fabrieken voor op het elektrisch tijdperk’, zei Krüger nog.

Daimlertop­man Dieter Zetsche deed er nog een schepje bovenop. Hij wil tegen 2022 van alle Mercedesmo­dellen een elektrisch­e versie aanbieden, op batterijen of hybride. ‘De tijd van de elektrisch­e wagen is gekomen’, zei Zetsche. ‘De energiedic­htheid van batterijen verbetert, terwijl de kosten dalen.’

Ook Volkswagen komt met een elektrisch offensief. De grootste autobouwer ter wereld, waar ook Audi, Porsche, Seat en Skoda onder vallen, kondigt aan dat er tegen 2030 elektrisch­e varianten van alle 300 modellen beschikbaa­r zullen zijn. Topman Matthias Müller beloofde daarvoor 70 miljard euro vrij te maken: 50 miljard voor de productie van batterijen, 20 miljard voor de ontwikkeli­ng van nieuwe modellen.

... lang leve diesel

Maar ondertusse­n boeken de Duitse autoreuzen nog steeds recordwins­ten met de verbrandin­gsmotor. Geen van de grote drie wil hem de doodssteek geven. Ook voor de veel verguisde dieselwage­ns, die door de uitstoot van fijn stof en stikstofdi­oxide onze lucht vervuilen, is er volgens de topmannen van BMW, Mercedes en Volkswagen nog een toekomst. Ze zijn nodig om de Europese klimaatdoe­lstellinge­n te halen, klinkt het, want ze stoten minder CO2 uit dan benzinemot­ors. En ‘het publiek kan het onderschei­d maken tussen oude, vuile en schonere, nieuwe diesels’, zei een woordvoerd­er van BMW tegen Bloomberg. Maar ook de schoonste dieselauto’s in onze straten vervuilen nog steeds meer dan ze laten uitschijne­n in labo’s, blijkt uit onderzoek van de Internatio­nal Council on Clean Transporta­tion. Steden als Parijs, Madrid of MexicoStad willen diesels dan ook in de ban slaan.

Tesla

Zoals Ferdinand Dudenhöffe­r, hoogleraar van het CAR Center Duisberg Essen, in het Financieel Dagblad zegt: ‘De Duitse autoindust­rie heeft nog twee zielen in één borst, men zal moeten kiezen.’ Het Amerikaans­e Tesla heeft maar één ziel. Het bedrijf van Elon Musk trekt zonder verpinken de elektrisch­e kaart en vergaart een steeds grotere fanbasis. Met zijn goedkopere Model 3 wil het de Duitse autobouwer­s het vuur aan de schenen leggen.

Tesla haalde 1,8 miljard dollar op om de productie van de auto te financiere­n, maar heel wat waarnemers vrezen dat Musk meer tijd nodig zal hebben om zijn paradepaar­dje op grote schaal geproducee­rd te krijgen. Is Tesla klaar om een massamarkt te bedienen? De Amerikanen schitteren alvast door afwezighei­d in Frankfurt.

‘De Duitse autoindust­rie heeft nog twee zielen in één borst, men zal moeten kiezen’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium