De Standaard

Walsh bij debuut meteen matchwinna­ar

- (fb ,jcs)

Zulte Waregem kon pas na rust de maat nemen van Moeskroen. Met dank aan de debuterend­e Sandy Walsh.

Francky Dury had het al voor de ELmatch tegen Nice gezegd: ‘We hebben 27 spelers en we staan voor vier matchen op veertien dagen. Ik ga ze allemaal kunnen gebruiken.’

Maar dan volgde die 1–5opdoffer tegen de Fransen, het slikte al tien tegentreff­ers in drie wedstrijde­n. Dury’s besluit was snel genomen, vooral twee verdediger­s laten rusten – rechtsacht­er Sandy Walsh in de plaats van aanvoerder Davy De fauw en Marvin Baudry in de plaats van Timothy Derijck. ‘Niets achter zoeken, druk programma!’, benadrukte Dury achteraf.

De coach van Zulte Waregem moet zich 45 minuten lang hebben afgevraagd of het toch wel een goed idee was – zó kwetsbaar toonde Essevee zich alweer achterin.

Europees kampioen

Maar het kan snel keren aan de Gaverbeek. Dury herschikte zijn middenveld met Sander Coopman in een centrale rol. En nu kon de thuisploeg wel zijn wil doordrukke­n. De goal van Sandy Walsh had zelfs weer een Esseveeste­mpel. De eerste officiële speelminut­en voor Walsh en meteen de winnende goal: dan toch niet zo’n verkeerde gedachte van Dury. Want in de voorbereid­ing had de coach al gemerkt dat het alternatie­f voor De fauw het systeem van Essevee met hoog oprukkende backs al snel onder de knie had.

‘Dit was er één zoals ik er regelmatig maak op training’, aldus het 22jarige jeugdprodu­ct van Anderlecht, dat na vijf seizoenen bij KRC Genk deze zomer koos voor drie jaar Zulte Waregem. Hij werd ooit met Nederland Europees kampioen bij de U17 en hoopte aan de Gaverbeek op een doorbraak. Hij moest wachten tot speeldag 7, maar scoorde dan wel meteen bij zijn debuut.

‘Men zei dat ik een goede voorbereid­ing had gespeeld’, zei Walsh. ‘Dat de keuze nadien dan toch viel op Davy De fauw was moeilijk voor mij. Maar ik heb ze wel gerespecte­erd: hij is ook de kapitein én presteerde goed. Al had ik misschien al wat eerder op een kans gehoopt.’

De zege van Essevee kwam nadien niet meer in gevaar. Dury gaf mee dat hij toch ook eens graag in de dugout op zijn gemak zou willen achterover­leunen.

Mircea Rednic, de trainer van Moeskroen, bood troost: ‘We hebben verloren van een goede ploeg. Met een zéér groot trainer.’

De Roemeen Rednic blijft overigens bij Moeskroen: hij werd genoemd als de nieuwe bondscoach in zijn land, maar de opvolger van de ontslagen Christoph Daum wordt Cosmin Contra van Dinamo Boekarest.

‘Ik speelde goed in de voorbereid­ing. Dat De fauw daarna toch mocht spelen was heel moeilijk voor mij’

SANDY WALSH Zulte Waregem

 ?? © belga ?? Sandy Walsh (r.) hoopt bij Zulte Waregem definitief door te breken.
© belga Sandy Walsh (r.) hoopt bij Zulte Waregem definitief door te breken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium