De Standaard

Hamas ‘bereid om Gaza af te geven’

Hamas wil de controle over de Gazastrook opgeven en nodigt de Palestijns­e Autoriteit – en dus vijand Fatah – uit om er het bestuur over te nemen. Een mogelijke doorbraak, al blijft het water diep.

- VAN ONZE REDACTRICE ANNSOFIE DEKEYSER

BRUSSEL I Het Palestijns­e Hamas verraste gisteren vriend en vijand met de mededeling dat het zijn administra­tieve comité wil ontmantele­n. Dat omstreden comité bestuurt de Gazastrook. De Palestijns­e president Mahmoed Abbas ziet het als een officieuze parallelle politieke structuur, en als een concurrent voor zijn regerende partij Fatah. De facto is Hamas de baas in Gaza, terwijl Fatah de Westelijke Jordaanoev­er in handen heeft.

Nu reikt Hamas dus de hand. De organisati­e zegt te ijveren voor een regering van nationale eenheid en wil verkiezing­en organisere­n. De door Fatah geleide regering vindt dat ‘een stap in de goede richting’. Maar het wantrouwen blijft groot. ‘De regering is bereid het bestuur van de Gazastrook op zich te nemen, maar wil eerst meer details van Hamas’, klinkt het.

Al tien jaar is de rivaliteit tussen Hamas en Fatah erg bitter. In 2007 vochten ze een bloedige oorlog uit, waardoor Hamas de controle over Gaza verwierf, een gebied met twee miljoen inwoners. Sindsdien zijn al meerdere pogingen tot verzoening op niets uitgedraai­d.

Brigitte Herremans, medewerker MiddenOost­en bij Broederlij­k Delen, is ook nu niet zeer hoopvol. ‘Niemand wil daadwerkel­ijke verzoening. Hamas ziet Gaza als zijn speeltuin, het is zeer de vraag of de organisati­e bereid is dat territoriu­m af te staan. Fatah vindt dan weer dat het de enige legitieme macht hebber is. Zij azen ook niet op verkiezing­en, de 82jarige Abbas is al twaalf jaar lang bezig aan zijn “politieke termijn van vier jaar”. Israël wil ook niet weten van een verzoening tussen Fatah en Hamas. En de internatio­nale gemeenscha­p beschouwt Hamas nog steeds als een terreurorg­anisatie. Stel dat Hamas de verkiezing­en zou winnen, dan kan ze het resultaat toch niet erkennen.’

Imago

Waarom deze zet? Het is een volgende stap in het oppoetsen van het blazoen van Hamas. Eerder dit jaar paste de organisati­e al haar beginselve­rklaring aan: ze roept niet langer op tot de vernietigi­ng van Israël. Een zachter imago is een noodzaak om internatio­nale goodwill op te wekken. Ook bij de eigen bevolking is er steeds minder steun. De leefomstan­digheden in Gaza zijn verschrikk­elijk. Abbas voerde de druk nog op door de betalingen aan Israël voor elektricit­eit in de Gazastrook stop te zetten. Er is gemiddeld slechts vier uur per dag stroom.

Beide partijen hebben nog niet rechtstree­ks met elkaar gesproken – Egypte is mediator. Het grootste obstakel voor een verzoening, zegt Herremans, zijn de AlQassambr­igades, de gewapende arm van Hamas die raketten afvuurt op Israël. ‘Hamas zal nooit aanvaarden dat die onder bevel van Fatah staan. En Fatah zal nooit toestaan dat het geen zeggenscha­p krijgt over die zogenaamde veiligheid­stroepen.’

Al tien jaar is de rivaliteit tussen Hamas en Fatah erg bitter. In 2007 vochten ze een bloedige oorlog uit ‘Israël wil ook niet weten van een verzoening tussen Fatah en Hamas’ BRIGITTE HERREMANS Medewerker MiddenOost­en bij Broederlij­k Delen

 ?? © Said Khatib/afp ?? ‘De AlQassambr­igades, de gewapende arm van Hamas, vormen het grootste obstakel.
© Said Khatib/afp ‘De AlQassambr­igades, de gewapende arm van Hamas, vormen het grootste obstakel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium