De Standaard

Vijftigplu­ssers raken amper voorbij tijdelijke banen en uitzendarb­eid

Heel wat werkloze 50plussers hebben binnen het jaar al opnieuw ergens gewerkt. Maar een duurzame job vinden, blijft de uitzonderi­ng.

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

BRUSSEL I Eén jaar nadat ze werkloos zijn geworden, is net geen 14 procent van de 5054jarige­n opnieuw aan het werk. Voor wie tussen de 55 en 59 is, daalt dat cijfer tot 4,42 procent. Van de zestigplus­sers die zonder job vallen, is een jaar later slechts 1 procent opnieuw aan de slag. Dat blijkt uit cijfers die federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) opvroeg bij de Kruispuntb­ank Sociale Zekerheid.

Het is een nieuwe aflevering in de cijferstri­jd over de pensioenen die CD&V en NVA uitvechten. De inzet zijn de strengere pensioenma­atregelen voor werkloze 50plussers die de NVA wil doorvoeren. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA) zei vrijdag nog dat 43 procent van de Vlaamse werkloze 5054jarige­n op korte termijn een nieuwe job vindt(DS 16 september). Peeters plaatst nu kanttekeni­ngen bij die cijfers. Het gaat om mensen die in het jaar nadat ze hun baan verloren hebben weer gewerkt hebben. Ook als ze maar een tijdelijke job hadden of via een uitzendcon­tract werkten, worden ze in de cijfers opgenomen, zelfs als ze intussen opnieuw werkloos zijn. Het gaat dus niet om duurzame jobs, zegt Peeters. Wordt de scope verbreed naar iedereen boven de 50, dan zakt het percentage (in juli 2016) naar 32 procent.

Peeters kreeg vorige week zelf kritiek omdat hij de discussie voerde met cijfers die een vertekend beeld gaven. Namelijk dat werkloze 50plussers slechts 3,8 procent kans op nieuw werk hadden. Maar dat ging om degenen die binnen de maand opnieuw aan het werk zijn.

Debat pensioenen overstijge­n

De cijfers die hij nu kreeg van de Kruispuntb­ank, zijn iets positiever, maar nog altijd laag. Peeters hoopt dat ze ‘het debat meer kunnen geven’. ‘We moeten dit op een positieve manier aanpakken, samen met de regio’s en de sociale partners. Kiezen we voor de bestraffin­g van wie geen werk vindt, of voor een aanpak met gedeelde verantwoor­delijkheid voor werkzoeken­den, werkgevers en overheden? De cijfers zijn de voorbije jaren lichtjes verbeterd, maar er is nog zeer veel werk aan de winkel. Wij zullen elk initiatief van de regio’s ondersteun­en.’

Alleen kijken naar een strengere aanpak van 50plussers die na een jaar nog niet opnieuw aan de slag zijn, is voor Peeters en zijn partij niet de oplossing. ‘Ik hoop dat we het debat over de pensioenen en de gelijkgest­elde periodes kunnen overstijge­n. Wat alle cijfers aantonen, is dat het probleem zeer ernstig is. De kans op duurzaam werk voor werkzoeken­de 50plussers is niet groot. Voor 55plussers is die ronduit klein en voor 60plussers verwaarloo­sbaar. Dat valt niet met één maatregel op te lossen.’

Het mag geen toeval heten dat net vandaag minister Muyters samen met de VDAB een reeks netwerkeve­nts lanceert voor 55plussers onder de noemer ‘Op talent staat geen leeftijd’.

Blz. 38 opinie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium