De Standaard

De mannen die het licht aanhouden

De Antwerpena­ars PieterJan Mermans en JanWillem Rombouts behoren tot de Europese vaandeldra­gers van innovatiev­e energietec­hnologie. Samen met de investeerd­ers van LRM zetten ze nu een groot batterijpr­oject op.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I De site van de voormalige steenkoolm­ijn van Eisden in de Limburgse Kempen is voorbestem­d om een visitekaar­tje te worden van vernieuwen­de energietec­hnologie in Europa. De Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM stopt 11 miljoen euro in de bouw van een park van 140 grote batterijen. Samen zijn ze goed voor een vermogen van 18 megawatt.

Waarvoor dit batterijpa­rk moet dienen? Dat wordt het werk van LR Mpartner Restore, het bedrijf van Pieter-Jan Mermans en JanWillem Rombouts.

De twee neven stapten uit hun gouden kooi van goedbetaal­de banen bij respectiev­elijk consultant Arthur D Little en de Amerikaans­e bankreus Goldman Sachs. In 2008 waren ze tijdens een etentje tot het besef gekomen dat ze mogelijk op een gat in de energiemar­kt gebotst waren. ‘Het was een

meeting of minds’, vertelt Mermans. Het zou nog anderhalf jaar duren vooraleer ze in 2010 klaar waren om de stap te zetten en een bedrijf uit de grond te stampen. Hun ambitie: een softwarepr­ogramma ontwikkele­n waarmee het stroomverb­ruik volledig automatisc­h en instant aangestuur­d kan worden. ‘In het begin zagen we vooral toekomst in elektrisch­e wagens, maar al snel beseften we dat automatisc­he vraagsturi­ng van het stroomverb­ruik van industriël­e bedrijven een gat in de markt was.’

Schommelin­gen

Aan die zogeheten vraagsturi­ng is bij bedrijven grote nood door de opgang van hernieuwba­re energie uit wind en zon. Het is immers bijzonder lastig te voorspelle­n hoeveel elektricit­eit zonnepanel­en en windturbin­es zul len opleveren. Met schommelin­gen tussen vraag en aanbod als gevolg. Als die verschille­n niet binnen de dertig seconden worden weggewerkt, kunnen ze rampzalige gevolgen hebben voor het hele hoogspanni­ngsnet. Het hele stroomnet kan zelfs plat gaan, waardoor overal het licht uitgaat.

Overigens, voor de komst van Restore werd de vraag ook al gestuurd. Dat gebeurde door snel gasgestook­te centrales in en uit te schakelen. Maar het kan dus anders. Restore staat nu in Europa aan de spits van de technologi sche vernieuwin­g van deze vraagsturi­ng, een veel sneller en CO2vriende­lij ker digitaal alternatie­f.

De inspiratie voor zijn vondst haalde coceo JanWillem Rombouts bij de vooraansta­ande Amerikaans­e zakenbank Goldman Sachs. Daar was hij als wiskundige bolleboos nauw betrokken bij het automatise­ren van investerin­gsportfoli­o’s van de bank.

Restore heeft sinds 2012 het softwarepr­ogramma Flexpond ontwikkeld, dat toelaat supersnel – zeg maar automatisc­h – het stroomverb­ruik van bedrijven te sturen. Begin dit jaar zette

De twee neven stapten uit hun gouden kooi van goedbetaal­de banen bij een consultant en Goldman Sachs

het Antwerpse technologi­ebedrijf een volgende stap door samen met de Nederlands­e producent van warmwaterb­oilers Daalderop een nieuwe generatie boilers te lanceren waarvan het stroomverb­ruik vanop afstand gestuurd kan worden. Met het batterijpa­rk in Eisden breidt Restore volgend jaar alweer zijn aanbod uit.

Virtuele centrale

Mermans en Rombouts zelf zien Restore overigens meer en meer als de uitbater van een ‘virtuele’ elektricit­eitscentra­le. Die veel sneller is, maar ook een veel properder alternatie­f om het hoogspanni­ngsnet te beveiligen tegen spanningsv­erschillen.

De voorzitter van Restore en voormalig VBOtopman Rudi Thomaes, koestert nog een veel grotere hoop. ‘Als we het nu eens zover zouden kunnen schoppen zoals het Intel Insidestic­kertje dat op zowat alle computers prijkt. Waarbij Restore Inside de standaard wordt voor intelligen­te en milieuvrie­ndelijke vraagsturi­ng in bedrijven en zelfs in huis?’

 ?? © Wim Kempenaers ?? JanWillem Rombouts (l.) en PieterJan Mermans starten een batterijpa­rk op.
© Wim Kempenaers JanWillem Rombouts (l.) en PieterJan Mermans starten een batterijpa­rk op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium