De Standaard

De bel doet het niet

- DOMINIQUE DECKMYN

Gistermorg­en om 5.30 uur liep er een sms’je binnen. Half vanuit mijn slaap hoorde ik mijn smartphone één keer trillen op het nachtkastj­e. Net niet hard genoeg om wakker te schieten. Even later werd ik door dezelfde persoon opgebeld, heb ik achteraf vastgestel­d, maar ik sliep alweer wat dieper. Pas op het beschaafde uur van 7 uur ben ik gaan kijken wat er aan de hand was. Het bleek te gaan om een mij onbekende Franstalig­e persoon, die zijn of haar moeder meldde dat hij (of zij) aan de deur stond.

Het is mij al eerder opgevallen dat die jongelui van tegenwoord­ig (laat ons ze millennial­s noemen, dan klinken onze half geïnformee­rde veralgemen­ingen wat wetenschap­pelijker) de deurbel mijden als ware het een tvtoestel of –

#omg! – een vaste telefoon. Ze sms’en als ze aankomen. Het blijkt ook in de andere richting te gelden: de jonge generatie haat het als de bel rinkelt. Wie aanbelt, is per definitie iemand die je gsmnummer niet heeft en dus een wildvreemd­e. Daar kan weinig goeds van komen. Als je wildvreemd­e mensen wil ontmoeten, dan ga je wel op Tinder.

Als ik er zo over nadenk, ken ik heel wat mensen van wie de bel al jaren niet of amper werkt. Bij Gert Verhulst al sinds 1990 ongeveer. Dat is vaak geen slordighei­d, maar een heel bewuste keuze. Je naam op de bel schrijven, dat komt er helemaal niet van.

Allemaal fantastisc­h, zelfs #fantastisc­h, zolang ze mij maar laten slapen. De ouderwetse bel heeft het belangrijk­e voordeel dat ze aan een elektrisch­e draad hangt en dat je er dus niet erg ver naast kunt zitten. Misschien een appartemen­t te hoog of te laag, maar niet in de verkeerde stad. Of zelfs het verkeerde landsgedee­lte, bij een norse journalist van in de vijftig. Ik weet niet hoe lang die jonge Waal gisteren in de regen heeft staan wachten alvorens hij begreep dat hij de verkeerde aan het wakker bellen was. De kans bestaat dat hij ten einde raad dan toch maar de deurbel heeft gebruikt. Of, als die niet werkte, heeft aangeklopt. Aangezien zijn moeder ongetwijfe­ld een generatie ouder is, heeft ze gewoon opengedaan.

 ??  ?? Wie aanbelt, heeft je gsmnummer niet en is dus een wildvreemd­e
Wie aanbelt, heeft je gsmnummer niet en is dus een wildvreemd­e
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium