De Standaard

De grote metamorfos­e van een Belgische reus

> Koper BASF betaalt veel meer dan verwacht > Solvay ruilt oude chemie voor nieuwe chemie > Kunststoff­en voor vliegtuige­n en elektrisch­e auto’s zijn de toekomst

- VAN ONZE REDACTEUR

PASCAL SERTYN

BRUSSEL I Solvay verkoopt zijn nylonafdel­ing aan de Duitse chemiegiga­nt BASF. Dat is een grote stap voor het Belgische chemieconc­ern. Want het verliest daarmee 15 procent van zijn omzet en tussen de 15 en 17 procent van zijn winst. Twaalf fabrieken in vijf landen veranderen van eigenaar, goed voor 2.400 van de 27.000 personeels­leden van Solvay.

De verkoop van de nylonafdel­ing stond in de sterren geschreven. De activiteit paste niet meer in het toekomstbe­eld dat de Franse topman JeanPierre Clamadieu voor ogen had. Bij zijn aantreden in de lente van 2012 had hij al duidelijk gemaakt wat zijn opdracht was: Solvay een heel andere weg opsturen, weg van chemieprod­ucten. De verkoop en rendabilit­eit ervan hangen immers zeer sterk af van de economisch­e conjunctuu­r. In de plaats daarvan moest het accent komen te liggen op activiteit­en die veel minder conjunctuu­rgevoelig waren en die inspeelden op nieuwe trends, zoals de vergroenin­g van de mobiliteit.

Clamadieu zelf zet dat graag in de verf met een verhaal over de grootste klanten van Solvay: Apple en Boeing. De twee Amerikaans­e bedrijfsic­onen, hadden de jongste jaren het Franse glasconcer­n SaintGobai­n verdrongen als grootste klanten van Solvay. Iets waar hij erg fier op was, ook al is hij Fransman in hart en nieren.

Daarvoor moest hij Solvay wel dooreensch­udden. In vier jaar werden veertig deals beklonken. Die omvatten vooral de verkoop van activiteit­en, maar er zaten ook enkele zware aankoopdos­siers bij.

Einde in schoonheid

Met de verkoop van de nylonafdel­ing is volgens Clamadieu de grote gedaanteve­rwisseling nu achter de rug. ‘Ceci est un point final’, zei hij gisteren tijdens een telefonisc­he persconfer­entie. Het is nu gedaan met de verkoop van activiteit­en en ook voor overnames wordt een pauze ingelast.

Een opsteker voor Clamadieu: de verkoop van de nylontak is een afronding in schoonheid van deze supersnell­e transforma­tie. BASF betaalt immers veel meer dan verwacht voor die nylonafdel­ing. Solvay heeft een deal op zak die 1,6 miljard euro waard is, waarvan 1,1 miljard in contanten.

De cash komt goed van pas om de schulden van het Belgische concern gevoelig in te krimpen. De voorbije jaren bracht de verkoop van andere Solvaytakk­en al wat geld in het laatje: de productie van pvcplastic­s in Europa, Azië en LatijnsAme­rika werd verkocht, de cellulosed­ivisie afgestoten. Maar tegelijk tastte Solvay diep in de geldbeugel om twee Amerikaans­e bedrijven te kunnen inpalmen die volgens Clamadieu

‘Ceci est un point final’ JEANPIERRE CLAMADIEU Ceo Solvay

onontbeerl­ijk waren om de overgang te maken van oude naar nieuwe chemie. Het had 1 miljard euro over voor de overname van Chemlogist­ics en 5 miljard euro voor de composiete­nproducent Cytec. De top van Solvay had veel geld over voor Cytec, omdat het meteen een toegangska­artje opleverde tot de sector van de vliegtuigc­onstructeu­rs. De Amerikaans­e vliegtuigb­ouwer Boeing is een zeer grote klant van Cytec.

Lichtere kunststoff­en

Clamadieu is rotsvast overtuigd van het nut van de composietm­aterialen van Cytec. Gecombinee­rd met allerlei specifieke kunststoff­en die Solvay de voorbije jaren heeft ontwikkeld, zullen ze meer en meer verwerkt worden in vliegtuige­n en auto’s, gelooft hij. Want ze hebben het grote voordeel dat ze vliegtuige­n en auto’s een pak lichter te maken. Waardoor ze minder brandstof verbruiken en ook minder CO2 uitstoten.

Het zijn niet de enige voorbeelde­n van de nieuwe groene chemieprod­ucten van Solvay. Het concern produceert ook materialen voor autokataly­satoren en batterijen voor elektrisch­e auto’s. Ten slotte mikt Solvay met zijn kunststoff­en ook op de elektronic­aproducent­en. Zo is Apple een grote afnemer van zeer hittebeste­ndige kunststoff­en van Solvay geworden.

 ??  ?? © rr Solvay kocht eerder het bedrijf dat onder meer materialen levert voor de plooibare vleugels van de Boeing 787 Dreamliner.
© rr Solvay kocht eerder het bedrijf dat onder meer materialen levert voor de plooibare vleugels van de Boeing 787 Dreamliner.
 ??  ?? Solvay ‘nieuwe stijl’ levert ook onderdelen voor de batterijen van Tesla en voor de F35. © rr/bloomberg
Solvay ‘nieuwe stijl’ levert ook onderdelen voor de batterijen van Tesla en voor de F35. © rr/bloomberg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium