De Standaard

Partijen rijker dan ooit De berg geld waarop politieke partijen zitten, was nooit zo hoog. Uit een nieuwe studie blijkt dat ze het steeds moeilijker hebben om er een zinnige bestemming voor te vinden.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

118,1 miljoen euro. Zoveel bedroeg het nettovermo­gen (schulden niet inbegrepen) van alle Belgische politieke partijen samen in 2016. Dat blijkt uit een nieuwe Vivesstudi­e van Bart Maddens en Jef Smulders (KU Leuven).

Daarmee breken de partijen een record. Nooit zaten ze op een grotere berg geld en eigendomme­n, en zonder wetswijzig­ing zal die alleen maar groter worden. Na elke verkiezing­speriode – met de bijbehoren­de uitgaven – zit er wel een dipje in de evolutie van het vermogen, maar de trend op langere termijn is stijgend. In zestien jaar tijd is het partijkapi­taal meer dan verdubbeld, van 53 naar 118,1 miljoen euro.

De evolutie van de cashpositi­e en de belegginge­n is nog indrukwekk­ender. De politieke partijen hadden vorig jaar samen 65,9 miljoen euro op de rekening staan, een verdriedub­beling tegenover 1999. De geldbelegg­ingen, waarmee partijen conservati­ef omgaan, zijn gestegen van 21,9 naar 30,5 miljoen euro.

De partijfina­nciering is duide lijk meer dan voldoende om de werking van de partijen te bekostigen. En ook meer dan genoeg om een reserve aan te leggen voor de volgende verkiezing­en: omdat de verkiezing­suitgaven geplafonne­erd zijn, blijft het bedrag dat alle partijen daarvoor samen opzijzette­n, al jarenlang stabiel op zowat 30 miljoen euro. Ook de uitgaven aan kantoorrui­mte, een andere uitgavenpo­st van partijen, zijn beperkt.

De meeste politieke partijen hebben al lang een eigen hoofdkwart­ier. De NVA, die later is ontstaan, heeft dat nu ook, maar betaalt voor haar kantoren nog wel een schuld van zowat 20 miljoen euro af. Niet dat dat de NVApenning­meester in nauwe schoentjes brengt: als grootste partij wordt de NVA ruimschoot­s gefinancie­rd. Het vermogen van de partij is na de verkiezing­soverwinni­ngen van de voorbije jaren pijlsnel gestegen. Ze is nu met grote voorsprong de politieke formatie met de dikste portefeuil­le. Het nettovermo­gen van CD&V, dat op plaats twee komt, is bijna half zo groot.

Oorlogskas

Het resultaat is dat de partijen op een groeiende berg middelen zitten, waarvoor ze niet onmiddelli­jk een bestemming hebben. De volgende twee verkiezing­sjaren – 2018 en 2019 – zullen ongetwijfe­ld een hap uit het budget nemen, maar de trend op langere termijn blijft stijgend. ‘Een oorlogskas’ noemen vele partijen hun goedgevuld­e rekeningen. De reserve moet een tegenvalle­nde verkiezing­suitslag helpen opvangen. Vlaams Belang bijvoorbee­ld teert erop sinds de verkiezing­snederlaag van 2014.

De vraag is hoe dik de vetlaag mag zijn alvorens ze onverantwo­ord wordt. Maddens en Smulders dringen al enige tijd aan op een hervorming van het systeem, waarbij partijfina­nciering gekoppeld wordt aan de middelen die de partijen zelf kunnen ophalen, via lidgeld of giften.

Maar de discussie zit al een hele tijd vast. Voor een hervorming is een meerderhei­d in het parlement nodig, en de grotere partijen hebben het meeste baat bij het huidige systeem. De NVA verzet zich als grootste partij tegen een hervorming waarvan alleen zij het slachtoffe­r zou zijn, zoals bijvoorbee­ld een plafond op het maximale bedrag dat een partij mag innen. Andere meerderhei­dspartijen hebben in de voorbije jaren veel kiezers zien vertrekken, en staan er daarom evenmin om te springen. De vraag is hoe dik de vetlaag mag zijn alvorens ze onverantwo­ord wordt

 ??  ?? CATALONIË IN STAAT VAN BELEG
CATALONIË IN STAAT VAN BELEG

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium