De Standaard

‘Madrid heeft onze autonomie opgeheven’

De Spaanse politie heeft een aantal Catalaanse ambtenaren opgepakt, en Madrid heeft de budgettair­e controle van de regio overgenome­n. En de aanhangers van het referendum? Die zijn vastbeslot­en: ‘Op 1 oktober gaan we stemmen.’

- VAN ONZE REDACTEUR CORRY HANCKÉ

BRUSSEL Gisteravon­d maakten honderden Catalanen zich klaar om de nacht door te brengen voor het regionale ministerie van Economie, in de Gran Via in Barcelona. Ze waren woedend omdat de Spaanse politie een inval in het gebouw had gedaan om materiaal in beslag te nemen, dat nodig is om het referendum op 1 oktober te organisere­n. ‘Wij zullen gaan stemmen’, scandeerde­n ze, terwijl ze de politieage­nten probeerden te beletten het gebouw te verlaten. De oproerpoli­tie slaagde er in de loop van de vooravond niet in de opgesloten agenten te bevrijden.

Gisteren heeft de politie ook invallen gedaan in de gebouwen waar de president en de vicepresid­ent zetelen, en bij Buitenland­se Zaken. Daarbij is een veertienta­l mensen opgepakt, onder wie een naaste medewerker van de vicepresid­ent van Catalonië, mogelijk omdat zij een website gemaakt hadden over het referendum.

Het Spaanse ministerie voor Binnenland­se Zaken heeft gisterocht­end ook meegedeeld dat het alle verloven heeft ingetrokke­n van de politieage­nten en leden van de Guardia Civil die bij de operatie betrokken zijn. Zij kunnen pas na 5 oktober vrij nemen.

Via fax

Eveneens gisterocht­end heeft Madrid de financiën van de Catalaanse regio overgenome­n. Via een fax deelde de Spaanse overheid mee dat vanaf nu alle betalingen door Madrid zullen gebeuren: de ambtenaren­lonen, de papierleve­ranciers of de drukkerije­n. De Spaanse regering wil vermijden dat de organisati­e van het referendum met publiek geld zal worden betaald. Catalonië is een autonome regio, die in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld Baskenland, geen fiscale autonomie heeft, maar in grote mate afhankelij­k is van de dotaties die ze uit Madrid krijgt.

De Catalaanse president, Carles Puigdemont, reageerde in een pers conferenti­e dat de Spaanse regering de autonomie van de regio heeft opgeheven en dus de facto de noodtoesta­nd in Catalonië heeft uitgeroepe­n. Hij zei nogmaals dat het referendum op 1 oktober zal doorgaan.

Toen het nieuws van de arrestatie­s bekend werd, kwamen in de loop van de dag duizenden aanhangers van het referendum op straat om te protestere­n. Volgens een journalist van de Britse krant The Guardian was de sfeer in Barcelona veel grimmiger dan enkele dagen geleden. Nu duidelijk is dat de conservati­eve regering in Madrid veel middelen inzet om te verhindere­n dat het referendum doorgaat, tonen ook de voorstande­rs van het referendum dat zij onverzette­lijk zijn. Gisteren klonk de slogan

‘No pasaran’, ‘zij zullen niet passeren’. Dat waren de woorden die de antifascis­ten in Barcelona uitriepen toen ze hun stad verdedigde­n tegen de aanvallen van generaal Franco.

De Catalaanse regering wil op 1 oktober een referendum organisere­n om de bevolking te vragen of Ca

talonië een onafhankel­ijk land moet worden. De nationale regering in Madrid, geleid door de conservati­eve premier Rajoy, zegt dat dat referendum ongrondwet­telijk is. Zij baseert zich daarvoor op een uitspraak van het Grondwette­lijk Hof, dat in spoedzitti­ng is bijeengeko­men enkele uren nadat het Catalaanse parlement twee wetten had goedgekeur­d die het referendum en de overgangsp­eriode naar een onafhankel­ijke staat vastleggen. Kort daarna heeft de Spaanse openbare aanklager beslist dat de politie alle materiaal ter voorbereid­ing van het referendum moest aanslaan en politieke figuren mocht arresteren die het referendum facilitere­n.

Ongrondwet­telijk? Onzin

Christophe Bostyn, een Vlaming die in Barcelona voor de proonafhan­kelijkheid­sorganisat­ie ANC werkt, vindt het argument dat het referendum ongrondwet­telijk is, onzin. Het is voor hem duidelijk een politieke beslissing, omdat de leden van het Grondwette­lijk Hof door het parlement zijn benoemd en dat de Openbare Aanklager, José Manuel Maza, nauwe banden onderhoudt met de Partido Popular van premier Rajoy.

Twee maanden geleden bleek uit een opiniepeil­ing dat 49,4 procent van de Catalanen tegen onafhankel­ijkheid is; 41,1 procent is voor. Het valt niet uit te sluiten dat de harde aanpak van Madrid de Catalanen zo tegen de borst stuit, dat de groep aanhangers van een referendum groter wordt.

De ambtenaren­lonen, de papierleve­ranciers of drukkerije­n: alle betalingen gebeuren nu door Madrid, omdat het niet wil dat het referendum met publiek geld wordt betaald Het valt niet uit te sluiten dat de harde aanpak van Madrid de Catalanen zo tegen de borst stuit, dat de groep referendum­aanhangers­groter wordt

 ?? © epa ?? weerspiege­ld in de zonnebril van een Spaanse agent.
© epa weerspiege­ld in de zonnebril van een Spaanse agent.
 ??  ??
 ??  ?? © afp ‘Wij stemmen om vrij te zijn’, luidt het op flyers.
© afp ‘Wij stemmen om vrij te zijn’, luidt het op flyers.
 ?? Barcelona. © Gtres/belga ?? Spaanse agenten, wapen in de aanslag, proberen de demonstran­ten in de hand te houden bij het hoofdkwart­ier van de linkse Catalaanse partij CUP in
Barcelona. © Gtres/belga Spaanse agenten, wapen in de aanslag, proberen de demonstran­ten in de hand te houden bij het hoofdkwart­ier van de linkse Catalaanse partij CUP in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium