De Standaard

DE KRACHT VAN EEN IDEE ALS DE TIJD RIJP IS

-

Vroeg of laat moest het tot een kortsluiti­ng komen. Koste wat het kost wil de Catalaanse overheid een referendum uitschrijv­en over de eventuele onafhankel­ijkheid van de deelstaat. De regering in Madrid beschouwt zo’n volksraadp­leging als ongrondwet­telijk. Meteen neemt ze alle maatregele­n om de organisati­e ervan te beletten. Niemand weet waar deze staat van beleg eindigt.

Haast vijftig jaar geleden kreeg Catalonië een apart statuut met een flinke autonomie. Maar de regio blijft op zijn honger. Vooral financiële argumenten fungeren als vliegwiel. De Catalanen dragen netto bij tot de Spaanse begroting. Daarboveno­p komt de zelfverkla­arde nood aan zelfbeschi­kking. Barcelona wil zelf zijn toekomst bepalen. De centralist­ische Spaanse regering speelde altijd hooghartig op dat streven in. Premier Mariao Rajoy wil met spierballe­ngerol zijn landgenote­n imponeren. Maar hetzelfde kan ook van de Catalaanse premier Carles Puigdemont worden gezegd. Hij heeft zijn politieke toekomst afhankelij­k gemaakt van de oprichting van een nieuwe republiek.

Vermits onderhande­lingen over meer autonomie of over onafhankel­ijkheid onmogelijk bleken, moet een eenzijdig referendum uitsluitse­l bieden. Op zich gaat het om een democratis­che besluitvor­ming. Toch heeft het instrument beperkinge­n. Het splijt een gemeenscha­p in twee kampen. Bij een nipte uitslag, in de een of andere richting, voelt een erg grote groep zich benadeeld. Met haar optreden bemest de Spaanse overheid alvast de onafhankel­ijkheidsge­dachte. Het Catalaanse bestuur komt versterkt uit deze krachtmeti­ng.

In Vlaanderen krijgt de strijd meer dan gewone belangstel­ling. Zeker de NVA kijkt jaloers naar deze systeemcri­sis die tot hun spijt in België niet aan de orde is. De zucht naar onafhankel­ijkheid is in Catalonië niet alleen groter, het grondgebie­d is ook homogener, wat de praktische kant van een scheiding vereenvoud­igt. Tegenover een democratis­che overmacht is geen kruid gewassen, een Grondwet moet door de inwoners worden gedragen.

Niets is krachtiger dan een idee waarvoor de tijd rijp is. Dit conflict baart winnaars, maar zeker ook verliezers. De gevolgen van onafhankel­ijkheid overstijge­n de regio. Wellicht zet dit het onafhankel­ijkheidsst­reven elders alle kracht bij. Of juist niet, wanneer Catalonië na de overwinnin­gsroes tegen een kater aankijkt. Want onafhankel­ijkheid lost de dagelijkse problemen niet op. En een onzekere toekomst – eventueel tijdelijk buiten de Europese Unie – doet de economie geen deugd.

Catalaans referendum splijt een gemeenscha­p in tweeën

 ??  ?? BART BRINCKMAN
BART BRINCKMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium