De Standaard

‘Soedanese inspecteur­s zijn niet los te zien van dictatuur’

België houdt al 103 vermoedeli­jke Soedanezen vast in gesloten centra. Staatssecr­etaris Theo Francken ligt steeds meer onder vuur.

- VAN ONZE REDACTEURS WIM WINCKELMAN­S BART BEIRLANT

‘Ik kan hen niet opsluiten want dan moet ik onderhande­len met een dictator’ THEO FRANCKEN in april in ‘La Libre Belgique’

BRUSSEL I ‘Ik kan hen niet opsluiten en uitzetten, want dan moet ik onderhande­len met een dictator.’ In april dit jaar dacht staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) er nog niet aan om samen te werken met het Soedanese regime om de vermoedeli­jke Soedanezen die illegaal in België verblijven, terug te sturen.

Het antwoord dat hij toen gaf aan La Libre Belgique, achtervolg­t hem nu. Een Soedanese ‘identifica­tiemissie’ is sinds maandag op vraag van Francken in het land om landgenote­n te identifice­ren, en zijn bereid reisdocume­nten af te leveren om de Soedanezen terug te laten keren.

Francken verdedigt die aanpak nu omdat ‘de situatie in april anders was’. Volgens hem zijn de leden van de Soedanese delegatie gescreend maar niet bekend bij onze veiligheid­sdiensten, en blijven ze onder nauwletten­d toezicht van de Belgische administra­tie. Ook Frankrijk heeft eerder dit jaar een dergelijke missie georganise­erd.

Conventie van Genève

Jehanne Henry, Soedanexpe­rte van de mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch, ziet het anders. Volgens haar is er niets veranderd aan het Soedanese regime en kunnen de ambtenaren niet los worden gezien van de dictatuur die ze vertegenwo­ordigen (zie inzet).

Volgens Henry is het ook problemati­sch dat vertegenwo­ordigers van een land mee beslissen of een op de vlucht geslagen landgenoot een vluchtelin­g dan wel een economisch­e migrant is. ‘In het kader van de Conventie van Genève is het niet gepast dat de Soedanese regering betrokken wordt bij de beoordelin­g daarvan’, zegt ze.

Ook in eigen land is er heel wat commotie over het initiatief. Mensenrech­tenorganis­aties noemen de Soedanese ambtenaren gewoonweg geheim agenten. De kritiek klinkt almaar heviger.

Francken is momenteel in de VS, vicepremie­r Jan Jambon (NVA) moet hem vandaag verdedigen in de Kamer. Volgende week moet premier Charles Michel (MR) vragen over de kwestie beantwoord­en in de Kamercommi­ssie.

De staatssecr­etaris gaf gisteren al meer informatie over zijn aanpak. Er zijn bij de politieact­ies in het Brusselse Maximiliaa­npark 193 mensen opgepakt die illegaal op Belgische grondgebie­d verbleven. Ze werden opgesloten in een gesloten centrum. 103 van hen zijn vermoedeli­jk afkomstig uit Soedan.

Daarmee zitten die volledig in de tang. De migranten willen naar GrootBritt­annië, maar de overtocht blijft heel moeilijk. Asiel aanvragen in België willen ze niet. Allicht onder meer omdat hun vingerafdr­ukken eerder genomen zijn in een ander Europees land, meestal Italië, waardoor ze volgens de Europese regels naar dat land teruggestu­urd kunnen worden. En dat willen ze vermijden.

Door de Belgische acties kunnen ze hier ook niet meer illegaal verblijven. De politie en de Dienst Vreemdelin­genzaken blijven acties voeren. Volgens Francken is de situatie in het Maximiliaa­npark daardoor stilaan genormalis­eerd. Het park en de speeltuin waren gisteren opnieuw toegankeli­jk voor kinderen en buurtbewon­ers.

 ?? © Bart Dewaele ?? Migranten uit het Maximiliaa­npark schuiven aan bij een voedselbed­eling aan het Noordstati­on.
© Bart Dewaele Migranten uit het Maximiliaa­npark schuiven aan bij een voedselbed­eling aan het Noordstati­on.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium