De Standaard

Pensioende­bat levert ‘nougatboll­en’ op

Alle partijen beseffen hoe gevoelig pensioendo­ssier ligt

-

Er duikt een ZuidFranse lekkernij op in de discussie over de toekomst van de pensioenen. Een teken van verhoogde nervositei­t.

BRUSSEL I ‘Wat deden deze socialiste­n voor uw pensioen? Nougatboll­en.’ De pancarte met licht Antwerpse inslag en versierd met de foto’s van tien socialisti­sche exminister­s van Pensioenen lanceerde de NVA gisteravon­d op de sociale media.

Het antwoord kwam snel, onder meer in de vorm van een ABVVpancar­te met daarop de vraag ‘Wat blijft er over van ons pensioen na deze ministers?’. Daaronder stonden de foto’s van de drie liberale ministers van Pensioenen sinds 2011, aangevuld met NVAministe­r van Financiën Johan Van Overtveldt, en het verwachte antwoord: ‘nougatboll­en’.

In de Kamercommi­ssie Sociale Zaken werd de discussie gisteren al even hevig gevoerd. De SP.A verweet minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) een gebrek aan visie, en kreeg meteen het verwijt terug dat zij alleen de angst wil aanwakkere­n, ‘om louter politieke redenen’.

‘Uw sociale zekerheid’

De pensioendi­scussie verhoogt de politieke activiteit. De zenuwachti­gheid loopt op aangezien alle partijen wel beseffen hoe electoraal gevoelig elke onzekerhei­d over de toekomst van de pensioenen ligt. In de partijhoof­dkwartiere­n zijn ze niet vergeten hoe de toenmalige VLD zich in 1995 in de voet schoot met een verkiezing­saffiche waarop stond dat de pensioenka­ssen leeg waren en de liberale partij inzette op een grote hervorming van het pensioenst­elsel.

Toenmalig SPvoorzitt­er Louis Tobback antwoordde met een affiche waarop zijn grimmige gezicht op twintig vierkante meter was geportrett­eerd onder de slogan ‘uw sociale zekerheid’. Het was de redding van de toen zwaar door de Agustaaffa­ire geplaagde SP. De VLD slaagde er op de verkiezing­sdag niet in de tandem CD&VSP uit elkaar te spelen.

Die episode bewijst dat de pensioenen de potentie hebben om het publieke debat helemaal te verleggen. Voor de huidige meerderhei­dspartijen, en zeker voor de NVA, is dat gevaarlijk. Zij wil van de hervorming van de pensioenen een nieuw speerpunt maken dat haar imago van partij van de veranderin­g in de verf zet. Maar in de discussie over identiteit en veiligheid mag de NVA op eigen terrein vechten, de discussie over pensioenen dreigt een uitmatch te worden, en dus zeer risicovol.

Gretigheid

Zo ziet de SP.A het toch. Voor die partij is de pensioendi­scussie een kans om uit de negatieve spiraal te raken. De Vlaamse socialiste­n zitten al de hele tijd te wachten op een kans om een doorstart te maken en denken die met de pensioendi­scussie gevonden te hebben. Dat verklaart ook de gretigheid en de hardnekkig­heid waarmee de socialisti­sche partij en vakbond op de pensioenpl­annen inhakken.

Minister Bacquelain­e gaf intussen toch al wat meer duidelijkh­eid. Zo zegt hij dat er in de kern een consensus is waardoor wie na zijn 59ste werkloos wordt niet onder de hervorming zal vallen waarbij pensioenre­chten na een jaar werklooshe­id terugvalle­n op een minimum. Na een volledige loopbaan van 45 jaar zullen er alleen nog via effectief gewerkte dagen extra pensioenre­chten opgebouwd kunnen worden.

SP.A ziet in pensioendi­scussie kans op doorstart (wwi, mju)

 ?? © twitter ??
© twitter

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium