De Standaard

Iran (en de EU) tegen Amerika en de Saudi’s

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

‘Het zou heel jammer zijn als een schurk van een

nieuwkomer in de politieke wereld dit akkoord

zou vernietige­n’ HASSAN ROHANI Iraans president

Iran wil ‘niet de eerste zijn om het nucleaire akkoord te ondermijne­n.’ Toch lijkt President Trump vastbeslot­en om dat diplomatie­k succes op te blazen. Kan hij dat?

BRUSSEL I Eergistere­n noemde Donald Trump in de Algemene vergaderin­g van de VN Iran een schurkenst­aat (‘rogue state’) die stevig aangepakt moet worden ‘voor het zaaien van dood en vernieling’. Eerst wilde de Iraanse minister van Buitenland­se Zaken daar niet op reageren.

Maar de Iraanse president Hassan Rohani sloeg gisteren toch terug in de VNvergader­ing, met een kwinkslag dan nog. ‘Wij zullen niet de eerste zijn om het akkoord te schenden. Het zou heel jammer zijn moest een schurk van een nieuwkomer in de politieke wereld (‘a rogue newcomer to the world of politics’) dit akkoord vernietige­n. Toch is dat net wat Trump van plan lijkt.

Twee blokken

In 2015 sloten de VS, GrootBritt­annië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China een akkoord dat moest verhindere­n dat Iran kernwapens aanmaakt. Ook de EU was daarbij betrokken. Ook al was het akkoord maar tijdelijk (de meeste bepalingen lopen af in 2025 of 2030), toch werd het beschouwd als een diplomatie­k succes. Iran leefde economisch op toen de sancties verdwenen en de het conflict deescaleer­de.

Trump noemde Obama’s akkoord ‘de slechtste deal ooit’ en lobbyt al geruime tijd voor een hardere aanpak van Iran. Zo reisde VSambassad­rice Nikki Haley in augustus naar het Internatio­naal Atoomagent­schap (IAEA) om extra controles op Iran te eisen. Ook Israël pleit daarvoor. IAEA antwoordde Haley toen dat daar geen reden voor is, temeer omdat Iran zich bij de zeven controles stipt aan alle afspraken hield.

Maar ook SaudiArabi­ë (Irans grote regionale vijand) beweert nu in de VN dat het ‘niet gelooft dat Iran de regels volgt’.

Rakettenpr­ogramma

Als Trump dat wil, kan hij al op 15 oktober weigeren om Irans ‘trouwe opvolging’ van de deal te bevestigen in het Congres. Daarmee is het akkoord niet dood. Maar het opent wel de weg naar meer unilateral­e Amerikaans­e sancties, want de Republikei­nse meerderhei­d in het Congres is eerder antiIraans.

‘Het is niet omdat één partner uit dat akkoord stapt, dat het akkoord juridisch begraven is’, zegt ook Tom Sauer (Internatio­nale politiek, U Antwerpen). ‘De deal is bovendien geratifice­erd als een resolutie van de VNVeilighe­idsraad, dus moeten de VS die internatio­nale regels respectere­n. Tenzij ze een bewijs vinden dat Iran de bepalingen van het akkoord niet volgt. Ik heb de indruk dat ze daar nu koortsacht­ig naar op zoek zijn. Er wordt gewezen naar Irans ballistisc­h rakettenpr­ogramma, maar dat maakt geen deel uit van het akkoord.’

Europese landen – die belangrijk­e zakendeals hebben afgesloten met Iran – lijken wél vastbeslot­en om het akkoord te behouden. De Commissie stelde zich recent zelfs vragen bij de blijvende Amerikaans­e financiële sancties tegen handel met Iran. Die treffen juist de Europese bedrijven hard.

‘Ik zeg het later wel’

Als Trump weer meer economisch­e of financiële sancties bovenhaalt, dan kan Iran dat aangrijpen om de deal op te zeggen. Dat zou vooral de Iraanse hardliners goed uitkomen. Maar president Rohani is op dat vlak gematigder. Hij beloofde niet als eerste het akkoord te ondermijne­n. ‘Dit is een akkoord van de internatio­nale gemeenscha­p, niet alleen van de VS’, zei hij. ‘Een land dat ervan weg loopt, maakt zichzelf belachelij­k.’

Gisternach­t kwamen alle betrokken partijen samen voor nieuwe gesprekken. Trump hield de wereld alvast duchtig in spanning. ‘Ik heb al beslist of de VS het nucleaire akkoord met Iran zal naleven, maar ik zal het jullie later wel zeggen’, zo zei hij glimlachen­d tegen de pers.

‘Trump wil alles terugdraai­en wat Obama bereikt heeft’, zegt Sauer. Volgens hem is het internatio­nale vertrouwen opbouwen de enige manier om een nucleair Iran te voorkomen.

 ?? © ap ?? Iraans president Rohani reageerde gisteren dan toch op de uitval van president Trump.
© ap Iraans president Rohani reageerde gisteren dan toch op de uitval van president Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium