De Standaard

Geen genade voor Elisabeth Moss

- TOM HEREMANS

Ik weet het wel: mensen doen wat ze willen in hun vrije tijd, je mag ze daarop niet beoordelen. Het is niet omdat Bill Clinton een rare sigarenfet­isj heeft, dat hij geen goede president was. Het is niet omdat Roger Vangheluwe … Nee, wacht, slecht voorbeeld. Deze dan: het is niet omdat een rechter een SMrelatie heeft met zijn vrouw, dat hij een slechte rechter is. Het is niet omdat James Joyce geil werd als zijn vrouw een dikke scheet liet, dat hij geen achtenswaa­rdige boeken schreef. Iedereen heeft het recht rare dingen te doen in zijn privéleven. Zolang er niets onwettelij­ks gebeurt, heeft niemand daar zaken mee. U moest eens weten waar ik me allemaal mee bezighoud na de werkuren. Ik geef geen details, maar je hebt er een zak bloem, een pot Luikse siroop en een voorbinddi­ldo voor nodig.

We moeten mensen die een publiek leven leiden, beoordelen op wat ze doen in dat publieke leven. En toch. Er is één ding waar ik maar niet voorbij raak. Er zijn enkele mensen die ik oprecht bewonderd heb, maar die ik heb laten vallen als een baksteen toen een detail uit hun privéleven in de openbaarhe­id kwam. Dat detail heet: scientolog­y.

Bij Tom Cruise deed dat probleem zich niet voor, dat vond ik voordien ook al een akelige man. John Travolta? Ach. Ook toen voormalig lid en actrice Leah Remini onlangs in een boek over de sekte schreef dat Jada Pinkett Smith al jaren de sekte frequentee­rt, deed me dat weinig. Ik heb niets met Jada Pinkett Smith. Ook niet met haar hubbie Will Smith, die dan ook wel lid zal zijn.

Maar toen ik enkele jaren geleden vernam dat de geweldige muzikant Beck lid was van scientolol­ogy, heb ik nooit meer naar Midnite vultures en Sea change kunnen luisteren, nochtans twee schatten van platen. Ook toen ik enkele weken geleden vernam dat mijn lievelings­actrice Elisabeth Moss tot die bende malloten behoort, was ik helemaal van de kaart. Ik heb er toen bij Telenet op aangedrong­en de rechten op The handmaid’s tale, de bejubelde reeks waarin zij de hoofdrol vertolkt, toch maar niet te kopen. Voorlopig met succes. Dat had misschien te maken met het dreigement dat ik bij mijn pleidooi voegde. De Luikse siroop heeft vast de doorslag gegeven.

U moest eens weten waar ik me allemaal mee bezighoud na de werkuren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium