De Standaard

779.000 toeristen naar België via Airbnb

Er kwamen de helft meer toeristen naar België via Airbnb tegenover vorig jaar, maar in Brussel is de groei minder uitgesprok­en dan in Vlaanderen en Wallonië.

- VAN ONZE REDACTRICE

In vergelijki­ng met Frankrijk staat Airbnb in België nog in de kinderscho­enen, maar de groei blijft jaar na jaar sterk. In de periode van augustus vorig jaar tot augustus dit jaar maakten 779.000 toeristen gebruik van een Airbnbadre­s in ons land, een groei met 49 procent. Dat blijkt uit cijfers van het verhuur platform zelf. Ter vergelijki­ng: vorig jaar sliepen er iets meer dan 15 miljoen toeristen in Belgische hotels.

Er werden 14.600 Belgische adressen via de website aangebo den. Voor een gemiddelde verhuurder bracht een woning of ka mer 2.100 euro aan huurgeld op. Een woning op het Airbnbplat form werd gemiddeld 31 nachten per jaar verhuurd. Gasten trek ken ook steeds vaker naar het platteland en niet meer alleen naar de grote steden.

Er zijn duidelijke verschille­n tussen de groeicijfe­rs in de gewesten. Waar er in Vlaanderen 54 procent meer gasten aankwamen en in Wallonië zelfs 79 procent meer, was dat in Brussel 35 procent. Deze zomer berichtten verschille­nde media dat het aantal verhuurder­s in Brussel was gedaald, maar dat ontkent Airbnb. Wel erkent het bedrijf dat de strengere Brusselse regelgevin­g aan de basis ligt van de zwakkere groei in dat gewest.

De Brusselse regering besliste vorig jaar dat wie verhuurt via Airbnb aan een heel rist voorwaarde­n moet voldoen. Airbnb ging ondertusse­n ook in beroep tegen de toeristenb­elasting die Brussel oplegt. ‘Wij willen zelf best een toeristenb­elasting innen, zoals wij al doen voor verschille­nde steden’, zegt directeur van Airbnb in België en Frankrijk Emmanuel Marill. ‘Maar we zijn niet van plan de data van onze verhuurder­s door te spelen aan de overheid.’

Airbnb botst in verschille­nde steden met de overheid. Critici vrezen dat mensen liever verhuren aan toeristen dan aan vaste huurders, waardoor die moeilijker onderdak vinden. Airbnb zou de overlast van het massatoeri­sme ook steeds meer naar niettoeris­tische buurten brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium