De Standaard

Ryanair probeert piloten te paaien

- (dds)

Een bonus van 12.000 pond, of omgerekend 13.500 euro. Daarmee wil Ryanair zijn piloten verleiden om meer uren te presteren en verdere annulaties te vermijden. Dat schrijft

The Guardian op basis van een intern document. Maar de piloten zijn niet geneigd daarop in te gaan, blijkt uit een brief die door Ryanairpil­oten is opgesteld. Om de belastingv­rije bonus te krijgen, moeten ze minstens 800 vluchturen op jaarbasis hebben. ‘Piloten hebben hun logboeken gecheckt, en velen kwamen nooit aan 800 vluchturen in een periode van twaalf maanden’, staat in de brief te lezen.

Verschille­nde piloten denken eraan de brief mee te onderteken­en, schrijft The Guar

dian. Dat is niet zonder risico, want Ryanairpil­oten hebben geen vakbond. In het slechtste geval kunnen ze ontslagen worden. Maar gezien het pilotentek­ort is dat op dit moment weinig waarschijn­lijk.

Indien de directie tegen vrijdag geen positief antwoord geeft, kunnen acties volgen, schrijft La Libre Belgique, die de hand kon leggen op de brief. Mogelijk zouden de piloten dan volledig volgens het boekje werken, waardoor ze bepaalde taken die niet in hun contract staan, niet meer zouden uitvoeren. Dat zou het vluchtsche­ma onvermijde­lijk verstoren. Ryanair kon het bericht niet bevestigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium