De Standaard

Eersteklas­sers willen huren afschaffen

- (bla)

De eersteklas­sers buigen zich over een voorstel om het huren en verhuren van spelers te verbieden binnen de Jupiler Pro League. Dat is opmerkelij­k omdat uitgereken­d dit seizoen een recordaant­al van vijftig huurlingen in 1A actief is. Zestien van hen werden gehuurd van een andere eersteklas­ser.

‘Als het verbod er komt, zal een club voor elke speler moeten kiezen: zelf gebruiken of verkopen’, zegt Pierre François, de ceo van de Pro League. ‘We spiegelen ons aan het voornemen van de nieuwe Uefavoorzi­tter Aleksander Ceferin om de kernen van de topclubs kleiner te maken en er meer ruimte in te voorzien voor eigen jeugdspele­rs.’

De Europese voetbaluni­e wil met de beperking van de kernen vooral de handel in huurspeler­s aanpakken. Zoals eerder in deze krant al gemeld maken onder meer Chelsea en Manchester City maken van het kopen, verhuren en verkopen van spelers een handeltje zonder dat de spelers uitzicht hebben voor de eerste ploeg te voetballen.

In België zijn we nog niet zo ver, maar veroorzaak­te de verhuur van Sander Coopman van Club Brugge aan Zulte Waregem wel ophef. In de overeenkom­st is een clausule opgenomen waarin Essevee een ‘bijkomende vergoeding’ moet betalen als het Coopman wil opstellen tegen Club. Sinds de affaire rond Thibaut Courtois in de halve finale tussen Atlético en Chelsea in 2014 verbiedt de wereldvoet­balbond Fifa zulke constructi­es. Als huren wordt afgeschaft, verdwijnt meteen ook dat probleem.

Compromis

Als mogelijk compromiso­plossing zou verhuren aan clubs in lagere afdeling nog wel mogelijk zijn. Het verhuren of ‘ter beschikkin­g stellen’ van profvoetba­llers is er immers ooit gekomen om jonge talenten ervaring te laten opdoen in een eerste ploeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium