De Standaard

Wolfgang Schäuble onttronen

-

Lindner. Hij slaagde erin de partij een veel jonger en ‘cooler’ imago te geven, en bovendien in enkele deelstaten in de regering te loodsen. Onder meer in zijn eigen NoordrijnW­estfalen, waar hij in 2000 als 21jarige student voor het eerst verkozen werd in het deelstaatp­arlement.

In zijn campagne in Noordrijn-Westfalen trok Lindner volop de kaart van de social media. Digitalise­ring is zijn stokpaardj­e, en dat blijkt ook duidelijk uit het programma voor de federale verkiezing­en van de Freie Demo

kraten, zoals de FDP zich nu graag noemt.

Na de deelstaatv­erkiezinge­n in NoordrijnW­estfalen sloot Lindner uiteindeli­jk toch een coalitie met de CDU. Volgens de huidige peilingen is nu ook op federaal niveau een regeringsd­eelname van de FDP niet uit te sluiten – ofwel in een zwartgele combinatie (CDUFDP), ofwel in een ‘Jamaicacoa­litie’ (met de groenen erbij).

Fractie

Maar als het zover komt, is het nog maar de vraag of Lindner zelf in de regering stapt. In NoordrijnW­estfalen deed hij het niet. Volgens sommige Duitse media zou hij liever fractievoo­rzitter in de Bundestag worden dan minister. Dan hoeft hij zich niet in een regeringsk­eurslijf te laten duwen.

Nochtans is het nieuwe gezicht dat Lindner aan de FDP gaf, vooral het zijne. Toen in een recente peiling gevraagd werd spontaan de naam van een FDPpolitic­us te noemen, vermeldde 45 procent van de ondervraag­den Christian Lindner. Maar daarna werd het moeilijk. Wolfgang Kubicki, de ondervoorz­itter, haalde de tweede plaats met amper zes procent. Twee procent wist ook Europees parlements­lid Alexander Graf Lambsdorff nog te noemen, en de Hamburgse Katja Suding haalde nog één procent.

Dat stelt de partij voor een probleem: wie moet er dan minister voor de FDP worden? Geen van die relatief onbekende liberalen heeft ook maar enige ervaring in de bondsreger­ing, merkte het politieke magazine Cicero gisteren fijntjes op.

Lindner maakte deze week duidelijk dat hij in geen geval in een regering stapt tenzij de FDP de post van Finan ciën krijgt. Binnen de partij wordt hij zelf daarvoor beschouwd als de enig mogelijke kandidaat. Maar dat betekent dat de CDU bereid moet zijn om de machtige Wolfgang Schäuble te onttronen. Of Lindner daarvoor voldoende wapens in handen krijgt, zal de kiezer zondag beslissen.

Lindner zou volgens sommige Duitse media liever fractievoo­rzitter in de Bundestag worden dan minister

 ?? © reuters ??
© reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium