De Standaard

Le Pen zoekt nieuwe koers

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT

‘De partij zet een enorme stap

achteruit die duizenden mensen, en ook mezelf, afschrikt’ FLORIAN PHILIPPOT ExFront National

De tweede man van het Front National, Florian Philippot, is opgestapt. Daarmee is de toekomst van de partij zeer ongewis geworden.

PARIJS I Het vertrek van Florian Philippot is een hemels cadeau voor het Front National, lijkt het wel. ‘De partij heeft twee nederlagen geleden, mede dankzij hem. Hij was de zwakke schakel en ik ben blij dat hij weg is’, zei partijopri­chter JeanMarie Le Pen.

Vicevoorzi­tter Louis Alliot gaf Philippot een flinke trap na. ‘Hij was een ijdele, arrogante en extremisti­sche sektarist’, aldus Alliot, die tevens de levenspart­ner van Marine Le Pen is. ‘Er gaat een nieuwe wind waaien.’ Zeker, maar welke kant die wind opgaat, is nog zeer onduidelij­k.

De electorale opmars van het Front National is voor een groot deel te danken aan Philippot. Hij was de afgelopen zes jaar de gangmaker achter de dediabolis­ering van Marine Le Pen. Nooit schaarden zoveel Fransen zich achter het Front National als de laatste jaren: 10,6 miljoen Fransen (22 procent) stemden op Marine Le Pen bij de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en in mei.

Les Patriotes

Le Pen verloor desondanks die verkiezing­en en dat leidde – net als bij de andere verliezend­e partijen – tot intern gerommel. Philippot maakte een tactische fout door meteen erna zijn eigen politieke beweging ‘Les Patriotes’ op te zetten.

Zijn tegenstand­ers zagen de verloren verkiezing­en als bewijs van hun gelijk: de ‘sociale’ koers had Le Pen niet in het Élysée gebracht.

Marine Le Pen werd en wordt onder druk gezet om terug te keren naar de oude prioriteit­en: immigratie en veiligheid. ‘De partij zet een enorme stap achteruit die duizenden mensen, en ook mijzelf, afschrikt’, waarschuwd­e Philippot.

Maar zover is het nog lang niet. Marine Le Pen weet als geen ander dat miljoenen nieuwe kiezers haar wisten te vinden dankzij haar nieuwe gematigde imago. Als ze die kiezers te vriend wil houden kan ze Philippot wel uit de partij werken, maar zijn ideeën beter handhaven.

De hardliners in de partij zou ze tegemoet kunnen komen door een van de meest omstreden en minst populaire ideeën van Philippot – het afschaffen van de euro – overboord te zetten.

Maar daarmee is Le Pen er nog niet. De komende maanden gaat het Front National zich over de toekomst bezinnen. In maart volgend jaar wordt de koers bepaald op het partijcong­res. In de tussentijd zal Marine Le Pen een politiek acrobatens­tuk moeten uitvoeren.

Zijzelf is het symbool van de dediabolis­ering, ze is de verpersoon­lijking van de gematigde koers die Philippot uitzette. Dat imago wil ze handhaven, al was het maar om die 10 miljoen kiezers vast te houden, maar dat imago moet ze ook verkopen aan de hardliners in de partij.

Tegelijker­tijd is Marine Le Pen de enige met het gezag, de ambitie en de popularite­it om het Front National te leiden. De gematigden én de hardliners zullen het met haar moeten doen, welke kant de wind ook op waait.

 ?? © belga ?? Philippot richtte meteen na de verkiezing­en ‘Les Patriotes’ op.
© belga Philippot richtte meteen na de verkiezing­en ‘Les Patriotes’ op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium